Тъй като се оказа, че темата за екологичното почистване на дома вълнува не само нас, но и нашите клиенти, през последните месеци ви споделихме какво може да се чисти с оцет в дома и какво не бива да се почиства с оцет, как да използвате лимони, за да поддържате дома си безупречено чист с лимони, както и няколко по-общи насоки за природосъобразно поддържане на дома. Днес, екипът от фирма за професионално почистване Мистър Клийн, споделят своите трикове за почистване със сол – кралица на трапезата и незаменим помощник в домакинството.

15 употреби на солта при почистването на дома

 1. Почистване на мазни петна от дрехи и килими. Със сигурност знаете стария трик – ако накапете дрехите си с мазна храна и посипете веднага със сол, по плата не остават петна. Същото може да направите, за да изчистите килима, покривката за маса и всякакъв друг текстил.
 2. Чистене на мазни съдове. За да се справите лесно с омазнения тиган, излейте излишната мазнина, посипете сол по цялото дъно, изчакайте 2-3 минути да попие и избършете с домакинска хартия.
 3. Полиране на потъмнели медни съдове и повърхности. Пригответе гъста паста от сода и вода и натъркайте потъмнялата мед. Избършете с парцалче, напоено в оцет.
 4. Избелване на потъмняло сребро. Натъркайте сребърните бижута и прибори с леко влажна сол и ги изплакнете с вода след 5-10 минути.
 5. Почистване на загорели петна от плочата на ютията. Посипете едра сол върху парче вестник и прекарайте горещата ютия отгоре. Петната ще изчезнат и дрехите ви няма да залепват.
 6. Премахване на варовикови петна от аквариума на рибките. Натъркайте вътрешността на стъклото със сол и изплакнете добре преди да върнете животинките. Не използвайте йодирана сол.
 7. Почистване на петна от червено вино. Същата техника, като при мазните петна – поръсете със сол и оставете така за няколко минути – тя ще абсорбира течността и изпирането на дрехата след това ще е по-лесно.
 8. Премахване на петна от вода от дърво. Ако от мокра чаша е останало грозно петно върху масата, или плота, натъркайте мястото със смес от зехтин и сол. Оставете за 1 час и избършете със суха кърпа.
 9. Избелване на пожълтял памучен или ленен плат. Сложете тъканите да поврат за 1 час във вода, в която сте добавили няколко щипки сол и сода за хляб.
 10. Премахване на петна от пот. Към 250 мл гореща вода прибавете 4 с.л. сол. Изтъркайте петната с гъба, напоена в разтвора.
 11. Почистване на петна от кръв от памучни материи. Накиснете дрехата в студена подсолена вода за 30 мин. Изперете на ниска температура. Сложете дрехата във вряща вода за един час след това.
 12. Поддържане на ракитени кошове и мебели. За да избелите пожълтели изделия от ракита и да удължите жовота им ги изтъркайте със твърда четка, натопена в топла подсолена вода.
 13. Върнете цвета на избелелите пердета. Изперете завесите в подсолена вода и ги изплакнете добре. Това ще подсили цвета им.
 14. Почистване на петна от яйца. Ако трябва да почистите петно от яйце върху дреха, или искате просто да измиете по-лесно засъхналите жълтъци от съдовете, накиснете в топла подсолена вода за 15 мин.
 15. Почистване на петна от кафе и чай от чашите. Ако сте забравили кафето си няколко дни и напитката е оцветила чашата, натъркайте петната със сол и после измийте с веро.

Това са нашите изпитани рецепти за чистене със сол у дома. Ако имате любим метод, ще се радваме да го споделите с нас.