Без съмнение почистващите препарати, които се продават в магазините са силни и ефективни. Но освен това те съдържат редица опасни токсични вещества, които могат да предизикат здравословни проблеми – от “безобидни”, като раздразнение на кожата и очите, до по-сериозни – изгаряне на респираторните пътища, астма и натравяне.

Ето защо не е изненада, че все повече хора в наше време се обръщат към позабравените бабини хитринки и рецепти, за да почистят жилищата си. Те са евтини, лесни за приготвяне и екологично чисти. Помолихме специалистите от Mr-Clean.bg да споделят своите “зелени” тайни, и събрахме за вас 6 чудесни начина да заместите готовите почистващи препарати с… лимони.

Премахване на неприятни миризми в кухнята

Прясно изстисканият лимонов сок премахва неприятни миризми и е чудесен естествен ароматизатор.

1.Ако канала в кухненската мивката изпуска неприятна миризма, излейте сокът от един лимон вътре и изчакайте 20 минути, преди да пуснете водата. Обикновено дори и да имате решетка, при миене на чинии в мивката попадат малки парченца храна, и започват да гният. Лимоновият сок ще ги разтвори, оставяйки единствено свеж аромат.

2.Ако кофата за боклук мирише неприятно, дори след като сте я измили при сменянето на торбата, натъркайте стените и дъното и с лимонова кора. Неприятната миризма буквално ще се изпари.

Ароматизатор за ръце за след готвене

Вероятно знаете от личен опит, миризмата на риба, чесън, или лук не може да се отмие от ръцете само с помощта на вода и сапун. Когато приготвяте ястие, което включва съставки със силна и натрапчива миризма можете лесно да я премахнете от ръцете си като натъркате пръстите и дланите си с пезенче лимон.

Разграждане на мазни петна

Лимоновият сок е киселинен, и като всяка киселина успешно разгражда мазнини. След готвене понякога кухнята прилича на бойно поле и навсякъде има мазни петна. Вземете половин лимон и натъркайте плотовете, чиниите, котлоните на печката – навсякъде, където има нужда – и оставете 10-ина минути. След това ще е много по-лесно да почистите повърхностите и съдовете.

Почистване на прозорци, огледала и стъкла

Ако трябва да почистите отпечатък от пръст от прозореца, или петно от огледалото, не посягайте към препарата за стъкло. Изстискайте няколко капки лимонов сок върху чиста суха кърпа и избършете повърхността – замърсяването изчезва без остатък.

Премахване на варовик от съдовете

С помощта на лимон можете да изчистите и тенджера, чието дъно е покрито с варовик, а верото не помага. Разтворете сока от половин лимон в 2 чаши вода и излейте сместа в съда. Оставете разтвора да действа 15-ина минути, след това сложете тенджерата на котлона и загрейте, докато заври. Махнете от огъня и докато течността е още топла (не гореща) изтъркайте с домакинска тел, или твърда четка.

Почистване на ваната до блясък

В някои сгради тръбите са по-стари и с времето под крановете се образуват неприятни червеникави петна. Ако имате този проблем с ваната, или мивката в банята не посягайте веднага към белината и кислола. Вместо това вземете половин лимон и бурканче сол. Напръскайте повърхността на ваната щедро със сол и след това изтъркайте, използвайки половинката лимон вместо гъба. Изплакнете. След този чудесен пилинг банята ще заблести.

Ето как с помощта на лимони може да замените редица вредни почистващи препарати и да почистите къщата.