Оцетът е сред най-честите съставки в множество еко рецепти за почистване у дома. В наша предишна статия сме споделили някои ефективни начини за използване на антибактериалните и почистващи свойства на оцета. Но, както всяко друго почистващо вещество оцетът има и “тъмна страна”. Ето кои са 7-те неща, които никога не бива да чистим с оцет.

Оцетът разгражда восък

Никога не използвайте оцет върху дървени повърхности, полирани с восък, или препарат, съдържащ восък. С подобни препарати се обработват често масивни стари дървени мебели, рамки и аксесоари , тъй като восъкът придава мек и благороден блясък на дървото. Оцетът разгражда восъка и изтрива мекият матов блясък. От друга страна, ако искате да премахнете стар слой восъчна полировка, просто намажете повърхността с оцет и изтриийте със суха кърпа след 20 минути.

Не използвайте оцет върху мрамор

Макар оцетът да намира широко приложение като почистващо вещество за гладки повърхности, никога не бива да го използвате върху мрамор. Киселинността на оцета разрушава и корозира порестата структура на този естествен камък. Ако трябва да почистите мраморен кухненски плот или плочки използвайте сапунен разтвор. За полиране на мрамор най-добре използвайте вълнена кърпа.

Не използвайте оцет за чистене на мазни чинии

Макар че оцетът е чудесен за почистване на стъкла, огледала и гладки повърхости в кухнята, той е киселина, а киселините се справят по-лесно с разграждане на минерални наслоявания (като варовик), отколкото с мазнини. Вместо оцет, използвайте силен препарат за миене на съдове, или сапун. Верото и сапунът са алкални почистващи вещества и смесени с мазнина, образуват емулсия и лесно отстраняват маслените частици от съдовете.

Не използвайте за алуминиеви и чугунени съдове

Макар и тежки, чугунените съдове запазват аромата на гозбата и много любители готвачи ги предпочитат пред тефлоновите. Ако трябва да почистите чугунен, или алуминиев съд никога не ползвайте оцет – тези метали реагират много бързо на киселина и лесно се разяждат. Все пак, може да използвате оцет при почистването на съдове от неръждаема стомана, или емайлиран чугун.

Не всички видове оцет за подходящи за пране

В много зелени рецепти, които виждаме в интернет напоследък се казва, че добаването на оцет към прането избелва тъканите и премахва неприятни миризми. Това, частично е вярно, но само ако използвате бял дестилиран оцет. Ако добавите ябълков или винен оцет в пералнята ще постигенте обратен ефект – поява на трудни за премахване петна по дрехите.

Оцет + белина = опасна комбинация

И оцетът, и белината са средства, до които често прибягваме в борбата с мухъла у дома. Но, каквото и да става, никога не ги ползвайте заедно! При смесването им се образува токсичен газ, който е опасен при вдишване.

Не се опитвайте да премахенте протеинови петна с оцет

Петната от яйца, кръв, пот, повръщано спадат към категорията на протеиновите петна. Не използвайте оцет, за да премахенте такова петно, защото киселините и протеините се коагулират и образуват лигава, лепкава маса, която е още по-трудно да се почисти. Единствено, при почистване на петно от кръв е допустимо да използвате слаб разтвор от оцет и то в крайната фаза на почистването.

Едно златно правило от специалистите на Мистър Клийн – ако не сте сигурни как ще подейства домашно приготвената рецепта за почистване, или пък новият препарат, купен от магазина – просто тествайте малко количество върху скрито местенце.