На кой не му се е случвало да си изцапа дрехата или меката мебел с мазнина? При готвене или при самото хапване, понякой път ни се случва да се изцапаме с мазнина. Както при борбата с всяко едно петно, така и с петната от мазнина, трябва да се действа мигновенно. Много често поради забавяне или грешно третиранена петното, то се смуква в тъканта.

Как да почистим петно от мазнина?

Петната от мазнина са едни от най-упоритите и непочистваемите. В мига, в който мазнината попадне върху тъканта, тя веднага започва да се просмуква в малките нишки на плата. В по-голямата част от случайте се ядосваме и си казваме, че петното от мазнината няма никога да излезне. Както многократно съм казвала: Винаги има начин да преборите петното!

Сол

След като петното от мазнината вече е факт, а се намирате навън или в момент, в който не можете да го третирате, неотказния вариант е готварската сол. От край време нашите баби са ни казвали, че на петно от мазнина веднага се поръсва със сол. Всеки от нас поне един път е пренебрегвал съвета им мислейки, че все пак живеем в 21 век и щом препарат не може да премахне петното от мазнина, то една сол ли ще го пребори. Истината е, че солта успява да изсмуче мазнината от тъканта и да предоврати неговото проникване по-дълбоко в нишките. Солта има невероятно действие върху всякакъв вид петна.

Сода

Принципа при третирането на петното от мазнината е абсолютно същия, както при солта. Содата има същия ефект върху петното и при изполването ѝ петнотo е ликвидирано.

Паста за зъби

Колкото и да е учудващо, пастата за зъби наистина действа безотказно. За да има по-добро действие при премахването на петно от мазнината намажете изцапания участък с пастата обилно и го разтъркайте, за да може да проникне хубаво в тъканите. След като оставите пастата за зъби да подейста около 24 часа изперете дрехата или ако това не е възможно с памучна кърпа и хладка вода изчистете пастата. След това няма да има и помен от петното.

Бял фасул/боб

Накиснете боба във вода и след като набъбне го сварете. Вземете водата от сварената вода и накиснете изцапаната дреха във водата. Ако все пак сте изцапали меката мебел или матрака, напълнете един пулвелизатор със сварената вода от боба и напръскайте участъка. Ако петното от мазнината изглежда по наситено просто добавете към бобената вода оцет или лимонов сок.

Пресен картоф

Знам, че сте чудите как пресният картоф ще изчисти петното от мазнина. Колкото и странно да звучи, пресния картоф успява като содата и солта да изсмуче петното. Това е един от най-лесните начини. Разрязвате картофа на две части и полагате едната от двете върху петното. Оставете картофа за един ден и след това с хладка вода и памучна кърпа почистете замърсената повърхност. Ако все пак все още има следи от мазнина, третирайте с оцет или лимонова киселина и пак изплакнете с хладка вода. Накрая забършете с памучна кърпа.

В случай на поява на петно от мазнина никога не използвайте така познатите мокри кърпички. Мокритр кърпички само ще разнесат мазнината и ще вкарат петното по-дълбоко в тъканите. При такава ситуация всеки следващ опит да премахнете петното от мазнина ще е безмислен.

Тук ще може да намерите и предишните статии от серията за почистване на различни петна:

За автора: Продължавам с полезните съвети за почистване на различни петна в дома. Днес се спрях на тези от мазнина, защото те са никак лесни за премахване. Лека и спорна седмица от мен, Цветелина Богданова и „Мистър Клийн“.