Колко много пъти ни се е случвало да изцапаме любимите си дрехи с мастило. След като забележим как мастиленото петно се е впило в тъканите на дрехата ни, си казаваме, че край и няма връщане назад. Както добре знаем всяко едно петно си намира майстора. Има много и различни методи, с които можем да почистим всяко петно от мастило.

Как да почистим петното от мастило?

Както знаете вече основното и най-важното правило е да не губим време и бързо да реагираме. Колкото повече време се изчаква, толкова по-дълбоко мастилото прониква в тъканите.

Сол

Порасете със сол изцапания участък, докато все още е пресен. След което вземете влажна кърпа и внимателно отстранете напоената вече с мастило сол. Повторете го многократно, докато петното не изчезне. Колкото и странно да звучи, солта елеминира петната без проблем.

Царевично нишесте

Царевичното нишесте премахва без проблем петната от мастилото. В един съд изсипете царевичното брашно и добавете съвсем малко прясно мляко. Разбъркайте, докато не получите мека паста. После нанесете пастата върху мастиленот петно и го оставете да изсъхне. Когато вече се получи коричка с помощта на прахосмукачка почистете изсмуквайте пастата от нишесте и прясно мляко.

Също доста ефективно работи и смес от 2 части оцет и 3 части царевично нишесте. Смесете продуктите и ги разбъркайте добре, докато се получи каша. После намажете мастиленото петно, оставете го да изсъхене и след това изплакнете обилно.

Заквасена сметана

Смесете 200 гр. заквасена сметана с 2 супени лъжици лимонов сок, разбъркайте докато не се получи хомогенна смес. Намажете обилно замърсения участък. Оставете го да изсъхне , след което изперете дрехата.

Лак за коса

Лакът за коса помага мигновенно за премахването петна от мастило. Единственото нещо, което трябва да запомните е да напръскате петното от разстояние, за да не повредите дрехата. След което го почистете със суха памучна кърпа и вече няма да има помен от мастиленото петно.

Паста за зъби

С помощта на паста за зъби не само можете да почистите петно от мастило, но също така и петно от червило. Намажете петното обилно с паста за зъби, втрийте я внимателно в тъканите на дрехата. Изчакайте да изсъхне, за да може пастата да абсорбира мастилото. Накрая просто изплакнете с хладка вода и дрехата вече ще е като нова.

Мляко

Когато се притеснявате, че можете да загубите цветовите качества на своята дреха, просто я накисте в леген с пресно мляко. Оставете дрехата накисната за 24 часа, след което просто изплъкнете.

Това са само някой от най-ефективните начини за третиране на петно от мастило. Само не се отказвайте от любимите си дрехи, само защото имат петно от мастило. А тук ще намерите полезни съвети за почистване на петна от кръв!

За автора: Лятото е тук (дори и времето да е на друго мнение). А аз продължавам с полезните съвети за почистване в дома. Лека и спорна седмица от мен, Цветелина Богданова и „Мистър Клийн“.