Еко вълната все повече завладява редица аспекти от нашия живот и бит. Стремежът на хората, бизнеса и обществото като цяло да се полагат адекватни грижи за опазване на околната среда са високо ценени днес и именно това предполага по-адекватното използване на различни техники и препарати за почистване или минимизиране на тяхната употреба.

Какво е еко почистване на дома?

Еко почистването има за цел оптималното използване на нехимични техники за почистване като по този начин се стреми да не влияе отрицателно на околната среда, която и без това е сериозно застрашена от човешките дейности през късния 20 и началото на 21 век.

Научете повече Как се Чисти Мастило от Дрехи

Ето 3 примерни ежедневно използвани субстанции, които могат да се окажат безценни при еко почистване на дома, офиса или вилата:

  • Сода бикарбонат – содата за хляб, която познаваме отлично и на практика откриваме във всеки дом е идеален помощник при почистване на редица елементи. Тя успешно може да се използва за почистването на почти всичко – от мивката в банята и тоалетната чиния до сребърните прибори, които използваме само при специални случаи. Освен отличните почистващи свойства, които притежава содата тя се справя успешно и с премахването на редица неприятни миризми.
  • Лимонов сок – този ежедневен продукт, който е напълно натурален притежава уникални свойства, когато говорим за еко почистване. Той не просто ще се справи с почистването на редица замърсени неща, а освен това има свойства, които го карат да работи като малко по-слабо реактивна натурална белина, което неизменно ще ви влезе в употреба, ако вече не сте се уверили в почистващата му сила.
  • Ябълков оцет – още един продукт, който откриваме на практика във всяка кухня е ябълковият оцет, който притежава отлични почистващи характеристики, особено, когато говорим за отстраняване на мазнини или потъмняване по металните съдове. Той е идеален и за почистване на редица орнаменти от вътрешния интериор на едно жилище като например огледала и прозорци.

Използването на по-горните субстанции за почистване може да ви отърве от химичните и никак небезопасни агенти, които ще откриете по магазините. На практика с тяхното използване можете да решите до голяма степен какъв препарат да използвате, защото дори да сте забравили да купите съответен такъв, то със сигурно ще откриете нещо абсолютно екологично и безопасно, което да използвате в собствената си кухня.

Научете повече Как да Почистим Пералнята

Няколко допълнителни идеи за еко почистване

Ето още няколко препоръки, които ще ви помогнат, ако искате да минимизирате употребата на тежки химикали, които могат да са опасни за околната среда:
Използвайте препарати за миене на чинии, които не съдържат хлор и имат минимално наличие на фосфати в своя състав (фосфати се наричат част от съединенията на елемента фосфор).

При почистване на банята, а и при останалите помещения използвайте препарати, които не са на аерозоли, тъй като крият риск от възпламеняване. Макар през последните години аерозолните препарати да са обект на строг контрол, то все още малка част от тях продължават да съдържат химикали, неблагоприятни за атмосферата, а това няма как да се впише в идеята за еко почистване.

Научете повече Как да Почистите Петно от Мазнина

Ако сте решили да почиствате килимите у дома, то доста по-добра идея е да се обърнете към професионална фирма, която използва далеч по-нетоксични препарати, за да постигне значително по-добри резултати, благодарение на отработена технология за пране на тъкани.

За Автора : Привет от мен и за този месец, Цветелина Богданова. Тъй като подготвяхме нова услуга за София последния месец – професионално пране на седалки, нямах да отделя време на блога. Но сега всичко е на мястото си и съм готова с една наистина интересна и полезна статия!