Пералнята е един от тези уреди, за които не се замисляме много често, а още по-рядко включваме в списъка с неща за почистване у дома. И как иначе – пъхаме вътре мръсните дрехи и перилни препарати и след час-два изваждаме прането чисто и ухаещо на свежест.

Сещаме се да обърнем по-специално внимание на този уред чак когато се появи технически проблем, или неприятна миризма от барабана. Но, ако често отделяме по малко време за почистването на пералнята можем да предотвратим появата на мухъл и неприятна миризма, и да поддържаме живота на машината по-дълго.

Почистване на пералня отвътре с оцет и сода

Този метод за почистване на пералня отвътре е много лесен и не изисква почти никакво усилие от ваша страна. Ще имате нужда от:

  • 2 чаени чаши оцет
  • ¼ чаена чаша сода
  • ¼ чаена чаша вода
  • гъба за чистене
  • малка чиста купичка

Инструкции:

Сложете содата в купичката и добавете водата. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес. Изсипете содената каша в отделението за перилен препарат на пералнята. Вземете оцета и го излейте в барабана на машината. Изберете дълъг цикъл на пране и най-високата възможна температура. Затворете врата и пуснете пералнята. При това почистване на пералня отвъртре содата и оцетът вършат чудеса – премахват варовикови наслоявания и наченки на мухъл.

Тук може да прочетете как да се справите с мухала и в други части на дома.

Почистване на мухъл и премахване на неприятни миризми

Ако сте изтървали момента и има поява на мухъл, или лоша миризма може да почистите пералнята по следните начини:

Измиване на гуменото уплътнение: Най-често причината за неприятна миризма в пералнята се дължи на остатъци застояла вода в уплътнението на вратата. Понякога дори точно в гумата се образува мухъл. Добавете малко препарат за миене на чинии в купа с гореща вода. С помощта на гъба, изчистете гуменото уплътнение на пералнята. Изплакнете с разтвор от вода и оцет в съотношение 1:1.

Премахване на миризми с помощта на сода за хляб: Понякога дори и след измиване има остатъчна неприятна миризма по уплътнението на пералнята. Направете гъста паста от сода за хляб и вода и намажете гумата. Оставете сместа да престои няколко часа и изчистете с влажна гъба.

Добавяне на оцет към прането: Ако миризмата е слаба, добавете кафена чаша бял дестилиран оцет към дрехите. Оцетът ще премахне миризмата, както от прането, така и от пералната машина.

Как да предотвратите появата на мухъл и лоша миризма

За да запазите пералянта чиста по-дълго време можете да направите следното:

Подсушаване на уплътненето: след всяко пране подсушете гумата със суха, чиста кърпа, за да избегнете образуването на мухъл.

Оставяйте пералнята отворена: След всяко пране оставяйте вратичката на машината отворена за половин-един час. Така и последната останала вода ще се изпари и няма да се появи неприятна миризма.

Изваждайте прането веднага: Не оставяйте мокри дрехи да престояват твърде дълго в барабана – всякакъв вид влага благоприятства появата на мухъл и лоши миризми. Ако предпочитате да ползвате нощен режим на пране се опитайте да прострете дрехите веднага след като станете сутринта. Другият вариант е, ако машината ви позволява това, да я настроите да се включи в последните часове на нощния режим. Така, дрехите ще стоят вътре по-малко време.

Тези начини за почистване на пералня ще ви помогнат да се справите с варовикови наслоявания, мухъл и миризма на застояло. Не забравяйте от време на време да почиствате машината външно, с помощта на сапун и вода.