Чистенето на фурната е сложна и тежка задача за всяка домакиня. А печката заема основна част в основното почистване на дома. Всеки път ни се изправят косите при вида на изцапаната фурна. И първият въпрос, който изниква е : „Как да почистим лесно и бързо фурната на печката?” Тук някои от вас може прибързано да решат, че най-доброто решение е фирма за професионално почистване по домовете. Не, не, не. Прочете по-надолу, за да разберете верния отговор.

Няколко бързи урока за ефикасно почистване на дома

Всеки път се чудя как нашите баби и майки са чистили своите домове, когато не е имало толкова много и разнообразни препарати в магазините. Като се замисли човек осъзнава, че тогава не имало и чак толкова много магазини!??? При нас стилажите са пълни с почистващи препарати, но да си кажем истината : „Не винаги помагат, а и са много вредни за здравето!”. Когато аз почиствам в къщи винаги залагам на екологичното и лесно почистване.

Оцетът – наш пръв приятел в основното почистване на дома

В предишната ми статия ви запознах с оцетът – пръв помощник в дома. Еми, да! Той все още си държи първото място. Напълнете една чашка с оцет или лимонов сок. След това я сложете в печката и я оставете да загрее до кипване. По този начин оцетът или еквивалетно лимоновия сок ще опръска стените на печката. Оставете го след това да преседи. Напълнете едно легенче с хладка вода и вземете една памучна кърпа. Накиснете кърпата в хладката вода и започнете да избърсвате стените на фурната. Да, наистина няма да повярвате на това, което се случва. Фурната отново е чиста. Този метод е не само евтин, бърз, но и екологичен.

Сода – бързо и лесно

Всички познаваме содата за хляб, но дали ви е идвало на ум, че тя може да почисти налепи, мазнини, загоряло и да прогони лошата миризма. Как да почистим фурната? Много е лесно.Трябва само да смесите половин пакетче сода с хладка вода. След като добавите водата, разбърквате, докато не получите гъста смес. След товаа взимате стара четка за боя за коса и намазвате страните на фурната. Ако ви остане от сместа можете да намажете и котлоните. Изчаквате около 30-40 минути и с мокра кърпа забършете участъците. Със същата смес също толкова ефикасно могат да се почистят и загорелите съдове.

Влажна пемза

Друг бърз и ефикасен начин за почистване на фурната до блясък е и влажната пемза. Тя ще накара печката в дома ви да заблести като нова.

Скъпи домакини, почиствайте редовно своята печка. Избягвайте почистващите препарати, които съдържат сода каустик или други отровни вещества. Остатъците от препаратите остават във фурната ви и когато готвите те попадат в храната.

За автора: Не си мислете, че съм ви забравила. Тази седмица сме в разгара на сезона на основното почистване по домовете. Но въпреки натоварения график намерих време и за вас. Дано харесате новите ми съветчета. Приятна неделя от мен Цветелина Богданова.