Всички много добре знаем, че тапицерията на холната гарнитура е едно от най-трудните места за почистване в дома. Проблемът се крие в това, че платът на тапицерията е много фин и крехък. В ежедневието ни непрекъснато се случва да я изцапаме. Дали ще оставим след себе си петно от бира, вино, сок, шоколад, кафе, та дори даже и дъвка. В следващите няколко реда на статията ще се опитам да ви помогна в такива трудни за всяка домакиня моменти. 

Почистване на мека мебел

На всеки се случва да разлее нещо на холната гарнитура, но не се притеснявайте – всяко едно петно може да се  изчисти. Винаги има начин да върнете красотата на своя диван.

Първият съвет, които мога да ви дам е: „Не оставяйте петното да изсъхне!”  Това е голяма грешка. Колкото повече време минава от разливането, толкова по-дълбоко в тъканите влиза петното.

Освен това никога, ама никога не нанасяйте директно върху петното на тапицерията препарат. В повечето от тях има белина, както и други силни химикали и не само, че могат да променат цвета на тапицерията ви, но и да я унищожат. За подложка може да използвате парче тънък памучен плат.

Също така никога не смесвайте препаратите. След като приключите с почистването на дамаската забършете проблемното място с памучна кърпа. Не прибягвайте до употребата на сешоар, за да накарате петното по-бързо да изсъхне. Оставете го да изсъхне от само себе си.

Много домакини в целта си да поддържат тапицерията си по-чиста често я минават с прахосмукачката, но мили дами не сте ли се замисляли, че така меката ви мебел губи качествата си. Заедно с прахта уредът за почистване всмуква и малките частици от плата на тапицерията. Следователно с течение на времето дамаската ще започне да се захабява и да губи своето очарование.

Как да почистим …

Всички много добре знаем, че няма един единствен универсален начин за почистване на всичко. Всяко едно петно се чисти по различен начин.

Кафето, например, се почиства много лесно и бързо с помощта на сапун. След като нанесете сапуна върху дамаската го забършете с влажна памучна кърпа и го оставете да изсъхне.

Петното от сок също се чисти доста трудно. Но не се притеснявайте, ще се справите с тях. Направете си от оцет и амоняк. Разбъркайте я хубаво, докато не получите хумогенна смес. Нанесете разтвора върху тапицерията, оставете го да изсъхне.

Петната от бира също се обработват с помощта на сапун. Пригответе разтвор от 1 супена лъжица оцет и половин литър вода. Нанася се върху петното, изчаква се няколко минути, след което се изплаква с чиста вода и се изсушава.

Винаги си казваме, че петното от червено вино се премахва най-трудно. В този случай е точно обратното. Просто посипете със сол изцапания участък и го оставете да попие. Когато дамаската изсъхне, солта може да я изтупате или да я почистите с прахосмукачка.

Ако имате петно от кръв по дамаската я почистете преди да е засъхнала. Вземете една памучна кърпа и леко я намокрете. След това леко забършете петното и оставете да изсъхне.

При петно от сладко или мармалад върху меката мебел, нанесете върху петното разтвор от сапунена вода с оцет. След като изсъхне платът се промива с топла вода с памучна кърпа и пак се изсушава.

Ако пък сте изцапали дамаската с шоколад. Пригответе разтвор от сапун с топла вода. Изплакне петното и го оставете да изсъхне по естествен път.

Разбира се, при поява на петна от чай или какао се почистват бързо и лесно с разтвор от вода, оцет и малко веро. След като нанесете разтвора върху петното, го оставете да изсъхне, а след това от петната и помен няма да остане.

Но всички добре знаем, че най-трудно се отстранява дъвка. Но недейте да се ядосвате, защото за всеки проблем си има решение. Най-лесно дъвката може да я отстраните като върху нея поставите пакет с лед. След като тя вече се втвърди я изтържете с тъп предмет. Но за да завършите почистването след обработката на плата го минете с метилов спирт.

За автора: Не си мислете, че съм ви забравила. Този месец имахме много работа. Но въпреки натоварения график намирам време и за вас. Дано харесате новите ми съвета събрани от приятели в бранша и научени от първа ръка (няколко неприятни инцидента в хола :D) почистване на мека мебел. Приятен петък от мен Цветелина Богданова.