Да имаш куче е страхотно – четириногите любимци са верни приятели и весела компания. Но всички знаем, че когато живееш с куче къщата рано, или късно ще се изцапа. Най-добрият приятел на човека скача и бяга наоколо, оставя много косми, а и големите породи често се хранят така, че мястото около купичката им е сякаш винаги омазано с храна и вода. Да не споменаваме, че често при по-младите, както и при по-възрастните кучета се случва да се натъкнем на малка локвичка урина вкъщи, на петно от повърната храна и т.н.

Ако всичко това ви звучи познато и искате да можете да изчистите вкъщи по-лесно след домашния любимец, тази статия е специално за вас.

Екологичното почистване е задължително

Освен за нас, екологичното почистване на дома е полезно и за нашите четириноги приятели. Ако ползваме токсични препарати парите и остатъците от тях остават за дълго в дома ни и домашните любимци могат сериозно да пострадат от тях – кучетата душат наоколо, лежат на земята, завират муцуни къде ли не и често прекарват у дома целия ден, докато ние сме на работа. Ето защо ползването на екологично чисти и биоразградими препарати е важно, а понякога е най-добре да си приготвим почистващите продукти сами.

Оцет и хлебна сода за петна от урина и повръщано

Оцетът и хлебната сода имат широко приложение при почистването на дома. Можете да прочетете някои полезни рецепти за почистване с оцет в тази статия, както и кои са нещата, които никога не бива да чистим с оцет. Със тази рецепта, можете да отстраните петна и миризма от урина, екскременти и повръщано по килима и мебелите, без да използвате токсични препарати.

Ако петното много мокро, вземете сух парцал и попийте колкото може повече от течността от килима. Ако чистите повръщано, ще ви се заложи да изстържете внимателно по-твърдите хранителни остатъци с тъп нож, или шпатула. Поръсете петното щедро с хлебна сода и я оставете да действа 10-15 минути, за да може да абсорбира неприятните миризми. След това почистете содата с помощта на прахосмукачка. Смесете равни количества топла вода и оцет, излейте в бутилка с пулверизатор и напръскайте петното. Изчакайте 2 минути и подушете с потупване с помощта на чиста, суха кърпа. Оцетът ще се прави с мръсотията, а содата –ще премахне миризмата.

Почистване на косми от дрехи и мебели

Независимо дали имате куче, или коте, космите ще станат част от ежедневието ви. Когато имаме домашен любимец трябва да пускаме прахосмукачка по-често, за да избегнем натрупване на косми. Използвайте приставката за мебели, за да почистите дивана и креслата. За съжаление, чистенето с прахосмукачка понякога не е достатъчно, особено когато имате късокосмета порода куче като дакел, доберман или мопс. Ако космите са твърде къси и са се набили здраво с килима и мебелите, може да прочетете нашите предложения за ефективно чистене на косми с помощта на подръчни, нетоксични материали.

Запазете дома си чист по-дълго

Когато имате куче е наложително да установите правила за него: къде може да ходи, дали да се качва на мебелите и т.н. Осигурете на домашния любимец меко и удобно легло само за него. Ако го оставяте да се качва на дивана до вас застилайте мястото с одеало – то се пере и чисти по-лесно, от дамаската на мебелите. Ако кучето ви разлива твърде много вода и храна, докато се храни, може да поставите парче мушама, или подложка за хранене под купичките му. След хранене ще ви е по-лесно да избършете подложката, или дори – да я изплакнете под чешмата, вместо да миете пода.

Следвайте тези съвети, за да може да се насладите на компанията на кучето си, без да се налага да чистите постоянно.