Да имаш куче е страхотно – четириногите любимци са верни приятели и весела компания. Но всички знаем, че когато живееш с куче къщата рано, или късно ще се изцапа. Най-добрият приятел на човека скача и бяга наоколо, оставя много косми, а и големите породи често се хранят така, че мястото около купичката им е сякаш винаги омазано с храна и вода. Да не споменаваме, че често при по-младите, както и при по-възрастните кучета се случва да се натъкнем на малка локвичка урина вкъщи, на петно от повърната храна и т.н.

Ако всичко това ви звучи познато и искате да можете да изчистите вкъщи по-лесно след домашния любимец, тази статия е специално за вас.

Екологичното почистване е задължително

Освен за нас, екологичното почистване на дома е полезно и за нашите четириноги приятели. Ако ползваме токсични препарати парите и остатъците от тях остават за дълго в дома ни и домашните любимци могат сериозно да пострадат от тях – кучетата душат наоколо, лежат на земята, завират муцуни къде ли не и често прекарват у дома целия ден, докато ние сме на работа. Ето защо ползването на екологично чисти и биоразградими препарати е важно, а понякога е най-добре да си приготвим почистващите продукти сами.

Научете повече Как да почистите петно от кафе на килим

Оцет и хлебна сода за петна от урина и повръщано

Оцетът и хлебната сода имат широко приложение при почистването на дома. Можете да прочетете някои полезни рецепти за почистване с оцет в тази статия, както и кои са нещата, които никога не бива да чистим с оцет. Със тази рецепта, можете да отстраните петна и миризма от урина, екскременти и повръщано по килима и мебелите, без да използвате токсични препарати.

Ако петното много мокро, вземете сух парцал и попийте колкото може повече от течността от килима. Ако чистите повръщано, ще ви се заложи да изстържете внимателно по-твърдите хранителни остатъци с тъп нож, или шпатула. Поръсете петното щедро с хлебна сода и я оставете да действа 10-15 минути, за да може да абсорбира неприятните миризми. След това почистете содата с помощта на прахосмукачка. Смесете равни количества топла вода и оцет, излейте в бутилка с пулверизатор и напръскайте петното. Изчакайте 2 минути и подушете с потупване с помощта на чиста, суха кърпа. Оцетът ще се прави с мръсотията, а содата –ще премахне миризмата.

Научете повече Как може да почистите пералнята

Почистване на косми от дрехи и мебели

Независимо дали имате куче, или коте, космите ще станат част от ежедневието ви. Когато имаме домашен любимец трябва да пускаме прахосмукачка по-често, за да избегнем натрупване на косми. Използвайте приставката за мебели, за да почистите дивана и креслата. За съжаление, чистенето с прахосмукачка понякога не е достатъчно, особено когато имате късокосмета порода куче като дакел, доберман или мопс. Ако космите са твърде къси и са се набили здраво с килима и мебелите, може да прочетете нашите предложения за ефективно чистене на косми с помощта на подръчни, нетоксични материали.

Запазете дома си чист по-дълго

Когато имате куче е наложително да установите правила за него: къде може да ходи, дали да се качва на мебелите и т.н. Осигурете на домашния любимец меко и удобно легло само за него. Ако го оставяте да се качва на дивана до вас застилайте мястото с одеало – то се пере и чисти по-лесно, от дамаската на мебелите. Ако кучето ви разлива твърде много вода и храна, докато се храни, може да поставите парче мушама, или подложка за хранене под купичките му. След хранене ще ви е по-лесно да избършете подложката, или дори – да я изплакнете под чешмата, вместо да миете пода.

Как да почистите петна от вино

Следвайте тези съвети, за да може да се насладите на компанията на кучето си, без да се налага да чистите постоянно.