Месингът се използва често като материал за бижута, аксесоари, архитектурни елементи и украшения за дома. Напоследък ретро и винтидж стиловете превзеха модните тенденции и месингът се завърна – както в гардероба, така и в дома ни.

Тази метална сплав има красив и мек блясък, но поради съдържанието на мед потъмнява, а ако предметите се излагат твърде много на влага, може да се появи и лека тъмнина. При някои месингови изделия това е търсен ефект, при други обаче потъмняването загрозява.

Ако искате вашите бижута и аксесоари да възвърнат красивия си блясък, пробвайте някои от тези лесни рецепти за почистване на месинг у дома.

Сапун и вода

Преди да тествате, която и да е от следващите рецепти, уверете се, че си имате работа с истински месинг. Вземете магнит и го допрете до повърхността на метала – ако залепне, то най-вероятно държите в ръцете си желязно изделие с месингово покритие. В този случай ви съветваме да не използвате киселини като оцет и сода, ами да си приготвите сапунен разтвор и с помощта на четка за зъби внимателно да изтъркате предмета. Изплакнете и подсушете добре с кърпа.

Ако обаче магнитът не залепне, вие имате работа с истински месинг. В този случай може да използвате някой от останалите предложения за почистване.

Полиране с кърпа

В много от случаите за да почистите месингови украшения или аксесоари не ви трябва нищо друго освен малко вода и сапун. След като ги изтъркате добре с помощта на гъба или четка, ги подсушете и полирайте с бижутерска кърпа. Ако нямате такава, обикновена микрофибърна домакинска кърпа също ще свърши чудесна работа. Търкайте метала с кръгови движения и ще възстановите неговия блясък.

Почистване на месинг със сол

Солта е чудесен помощник в екологичното чистене. Вече сме споменавали солта като чудесно средство за почистване на месинг и други медни изделия в тази статия за 15 изненадващи употреби на сол у дома. В малка купичка смесете няколко лъжици сол и 1 лъжица вода. Разбъркайте добре до получаване на гъста паста. Натъркайте повърхността на месинга със сместа, за малки чупки, ъгълчета и детайли може да използвате стара четка за зъби. Избършете повърхността с парцалче, напоено с оцет. Изплакнете и подсушете добре.

Лимон и Сода за хляб

Лимонът има широко приложение за почистване у дома. За да върнете блясъка на месингови предмети изстискайте половин лимон в малка купичка. Добавете 1 лъжица сода за хляб и разбъркайте. Сместа ще започне да съска леко, това е нормално, тъй като двете вещества влизат в реакция. Когато съскането престане, нанесете пастата с кръгови движения, за да полирате месинга. Изчистете лимоновата смес с помощта на влажна кърпа и подсушете предмета добре.

Изваряване в алуминиев съд

Този нестандартен метод е подходящ за почистване на месингови бижута, или малки украшения. Вземете алуминиев съд, напълнете го с вода и го сложете на котлона. Малко преди да заври водата, изсипете 2-3 с.л. сода за хляб и сложете в съда месинговите изделия. По повърхността на метала трябва да се появят малки мехурчета – знак, че реакцията е започнала и почистването е успешно. Ако не се появят балончета просто добавете още малко сода.

Тези бързи домашни рецепти са чудесен заместител на токсичните препарати за почистване на месинг, които се продават в магазините. Все пак, ако трябва да почистите предмет с антикварна стойност, най-добре се обърнете към специалист.