Замисляли ли сте се някога колко време реално прекарвате в своето легло? Изследвания показват, че човек прекарва средно една трета от живота си в „храма на сънищата”. Това със сигурност предполага поддържане на перфектна хигиена. Избирането и купуването на най-подходящия матрак си е цял цикъл от безброй дълги търсения, но и здрави нерви. Но с покупката на матрака не свършват задълженията към него. Помнете, че за да имате хубав матрак и за дълго време – то той има нужда от постоянно почистване и поддръжка.

Повечето хора смятат, че като си сменят спалното бельо с това приключват и задълженията към леглото и матрака им. Но…Не, определено леглото ви има нужда от много повече грижи.

Как да се грижим за матрака си в няколко стъпки

Първото нещо, за което веднага ще се сетите е да го изтупате, но … той е доста по-дебел от един килим и ще е мисията невъзможна. За това извадете прахосмукачката от килера и сложете триъгълния накрайник – използва се почистване на мека мебел и матраци. Така ще изсмучете голяма част от прахта. Може да го правите всеки път, когато сменяте спалното бельо.

 

Второ и много важно. Ако разсипете нещо върху матрака, не го оставяйте за после или за друг път. Попийте каквото можете на момента. След това използвайте всеки един трик, който знаете  за почистване на мека мебел. Принципът на изработване на меката мебел и матрака са много сходни. Ако не сте уверени, че ще се справите по-добре да извикате фирма, която се е специализирала в почистването на матраци.

Трето. Ако искате да намалите натрупванията на неприятни миризми, влага и петна, може да му сложите един непромокаем протектор. Така ще можете да удължите живота на своя матрак. Плюсът е, че с протекторът се поддържа доста по-лесно, защото може да се пере, а и няма да се набират чаршафите.

Препоръчвам поне  два пъти годишно да перете матраците, на които спите. Причината е, че в тъканите на матраците се натрупват акари и микроби, които трябва да бъдат премахвани периодично. В противен случай рискувате не само собственото си здраве, но и на своите близки, защото акарите и микробите предизвикват алергии и астми.

За автора: Зимата наближава неусетно. Дори и прекрасната златна есен не може да прикрие настъпването на студените месеци. И затова ви съветвам да почистите матрака си, за да може да излежавате на него, когато навън завали сняг. С пожелания за една приятна и спокойна неделя от мен Цветелина Богданова до нови срещи.