Чистотата на домашните легла и матраците е нещо, което със сигурност не искате да подценявате. Макар този тип почистване да се налага относително рядко, то липсата на такова води до неприятен дискомфорт в дългосрочен план.

В зависимост от типа замърсявания на нашите матраци може да открием и различни техники за тяхното адекватно почистване, които да ни гарантират отличен резултат. Така например, ако по матрака има петно от кръв например, можете да използвате водороден прекис и бяла кърпа за почистване. За да се справите с подобно петно е нужно да извършите почистване с чисто бяла кърпа докато веществото реагира активно с кръвта, за да постигнете оптимален резултат.

Ако искате да направите основно почистване на матраците у дома, то добра идея е да ги извадите от леглото и да ги минете с прахосмукачка от двете страни, за да гарантирате отстраняването на заседнали в тях битови замърсители и прах. В случай че намокрите своя матрак, то ще се наложи да изчакате удобен слънчев ден и да го изнесете на терасата, за да изсъхне в дълбочина.

Запомнете, че в случай че се наложи да използвате течни препарати за пране на матраци, то ще трябва и да ги изсушите след това. Макар климатиците например да контролират топлината чрез влияние на влажността в помещението само те едва ли ще са достатъчни за сушенето и ще ви се наложи да изложите матрака на проветриво място – най-често на терасата при подходящо за това време.

3 Съвета за по-чисти матраци в условията на дома

Ето кратък списък със съвети при почистване на матраци, който да ви помогне да се справите дори с този тип замърсявания в домашни условия:

  • Ако искате да почистите прясно петно от вашия матрак в домашни условия, то практично решение се оказва содата бикарбонат, която притежава хигроскопични свойства и привлича водните молекули, а респективно и течностите, тъй като голяма част от тях включват водна основа. Поръсете леко петното със сода и след това използвайте прахосмукачка и подходяща кърпа, за да оберете содата и да почистите.
  • Използвайте редовно препарати за почистване, за да премахнете неприятните миризми от матрака и да го запазите със свеж аромат и приятен за сън в домашни условия. Това се налага в по-голяма степен, ако имате домашни любимци, които спят до вас или в краката ви например. Добра практика в условията на дома, която макар да не е част от почистването, е да обръщате матрака с долната страна нагоре на всеки няколко месеца. Така, освен ако не е посочено друго от производителя ще можете да запазите неговия вид и да избегнете образуването на неудобни форми по него.
  • Не забравяйте, че най-добрия начин да запазите своя матрак е да предотвратите неговото замърсяване. Нещо, върху което си струва да помислите е използването на непромокаеми завивки директно върху него, които отново можете да покриете с чаршафи, но да си гарантирате неговата идеална чистота.

Поддържането на чисти матраци ще ви осигури високо ниво на комфорт и хигиена в домашни условия, на естетика и хармония, на интимност и перфекционизъм. В случай че не можете да се справите с почистването на матраци във вашия дом, то винаги можете да се обърнете към професионалните услуги на експертите от специализирана фирма, която да ви помогне в тази задача. В това видео ще може да видите как нашите специалисти чистят матрак.

„Поради факта, че прекарваме 1/3 от живота си в леглото, хубавият матрак ви дава възможност да изберете здравословно и иновативно решение за вашия сън, което да ви помогне да станете по-продуктивни, с повишено внимание и пълни с енергия през целия ден! “ – Това е полезно и важно допълнение от нашите приятели от Матраци БГ.

За автора: Не си мислете, че съм ви забравила! През лятот имаме ужасно много работа. А трябваше и да си починем малко от толкова много работа. Лека и спорна седмица от мен, Цветелина Богданова и „Мистър Клийн“. Тук може да прочете една по-стара публикация от блога по темата.