На 21 –ви март посрещнахме така дългоочакваната от всички нас пролет. С идването ѝ всичко навън става по-зелено, дърветата се разцъфтяват, птичките запяват и всичко се събужда от дълбокия зимен сън. С настъпването на пролетта е и време за основното пролетно почистване на дома, за да може и в нашите домове да е като навън по-красиво, по-чисто и по-свежо.

Как да се подготвим за пролетното почистване?

На всички нас ни е много трудно да намерим време, за да почистим своето кралство. Добре знае, че ежедневното почистване не е достатъчно, за  да заблести от чистота нашия дом. Поради това поне два пъти годишно – на пролет и  на есен трябва да се въоръжим с търпение и усилия, за да си заслужим насладата от чистия, подреден и в пълния хармония дом.

Направете списък

…. с това, което трябва да почистите. Много е важно, когато започвате с пролетното почистване, да си организирате правилно работата. За това моя съвет е да направите една обиколка на дома, записвайки всяко едно нещо, което трябва да бъде почистено. По този начин ще успеете да обърнете внимание на много неща, които сте си мислили, че са си чисти и нямат нужда от почистване.

На помощ разбира се ще дойдат и пролетните слънчеви лъчи, за да покажат как е навредила зимата. Списъкът ни е нужен, за да можем да преценим колко време ще ни бъде необходимо, а и да не забравяме докъде сме стигнали. Например, ако сме почистили дивана от петна (как да направим това може да прочете тук), просто го отбелязваме в списъка като почистен!

…. с нужните почистващи препарати и уреди. Има няколко основни нещица, които трябва да си закупим от магазина. За да съм ви от помощ ще нахвърлям няколко неща, които са основни и необходими при пролетното почистване:

  1. Микрофибърни кърпи
  2. Памучни кърпи
  3. Попивателни кърпи – швантух
  4. Чували за смет
  5. Гъба с абразив
  6. Кухнеска хартия

А за тези, които ще използват и старите екологични рецепти, трябва да си купят и сода за хляб, оцет, пемза, зехтин – поне за начало.

След като и този списък е налице, ще си спасите излишните нерви, когато започнете с пролетното почистване и установите, че сте забравили препарата и че пак трябва да ходите до магазина или просто да се откажете….

Чистка

Едно наистина добро пролетно почистване на дома трябва да започне със събирането и изхвърлянето на всичко излишно и ненужно от рафтовете, шкафовете или дрешниците. Раздялата с ненужните вещи понякога е изключително трудна, но все пак трябва да намерим място за новите вещи. Натрупването на много ненужни вещи води до наслояването на повече прах и неодходимостта от полагане на повече усилия при всяко едно почистване.

Планирайте

За предприемането на всяка една стъпка правим планове. Така е и с пролетното почистване. Трябва да прецените колко време ви е необходимо и кога ще можете да го отделите. Също така трябва да прецените дали ще се прави генерално пролетно почистване за два-три дена или ще си разпределите задачите и дейности в продължението на няколко уикенда.

За ваше улеснение използвайте календар, за да отбележите свободните дни и часове. Така ще можете да улесните своето пролетно почистване и да се ориентирате във времето, с което разполагате. Само помнете, ако си мислите, че ще почистите прозорците за един час, оставете  си най-малко два часа за тази задача.

За автора: Здравейте от мен, Цветелина Богданова. Честита първа пролет и от мен. Дойде време и за основното пролетно почистване на дома!