В даден момент на всички ни омръзват цветовете, с които сме боядисали дома ни преди 5-10 или 15 години. Дали заради нуждата от разнообразие или от неистовата нужда вече за ремонт, решаваме да ремонтираме дома си. Обикновенно всичко започва със сменяне на дограма или нови плочки в банята. Но когато се обърнем, осъзнаваме, че сме стигнали до основен ремонт на целия апартамент.

Оглеждайки се виждаме навсякъде боклуци, прах, следи от мазилка и латекс, лепило. С всяко оглеждане виждаме все повече и повече неща за почистване. Захващаме се с единия ъгъл, а вече другия е изцапан и е за почистване. През апартамента ни са минали страшно много хора от бояджийте, строителите, къртачите,  водопроводчиците, момчетата с дограмата и…. нямат край,  а ужасът тепърва започва. Целият ни дом е мръсен.

Как да почистим след ремонт?

Нашата практика ни е показала, че хората имат чуство, че са попаднали в омагьосън кръг, от който няма измъкване. Домакините си мислят, че дори и месец да прекарат в чистене, никога няма да успеят. Винаги си мислим, че чистенето няма да има край. Истината е, че за един ден е напълно възможно да се справят. След като сме преживяли целия кошмар с хилядите проблеми покрай ремонта, сега трябва и да почистим.

Един съвет, само не изпадайте в ужас и депресия. Винаги има изход! Просто имаш нужда да подбереш правилните инструменти и нужни материали, за да започнеш. Когато човек има списък и план за действие, тогава той е наполовина готов с почистването.

Как да си направим основното почистване по-лесно?

Стъпка едно

Много е важо да си направите списък на всичко, което трябва да почистите, за да не изпуснете нещо. Обиколете всяка една стая, защото винаги виждате основните неща за почистване, а под тях има поне още десет скришни места. Не забравяйте, че всяко едно ъгълче трябва да се почисти.

Втора стъпка

След като си наясно вече какво точно трябва да почистите, преценете и направете списък на препарати и други средства като кърпи ще ви бъдат необходими. Но не забравяйте да се доверите на статите изпитани рецепти с: оцет, сода, зехтин, лимонена киселина. След това се въоръжете и с нужните уреди: стълба за високите участъци, метла за да оберете паяжите, ако има такива, пулвелизатор, за да разтворите в него смесите и препаратите, ножче – макетно или за винетки, ако има остатъци от лепенки по вратите или дограмата, чували за смет, за да прибирата боклука и да не се разпилява. Както и много търпение и сили.

Трета стъпка

След като вече имате всичко налично за почистването след ремонта, обмислете колко свободно време имате и си разпределете задачите правилно. В този случай трябва да се прецени от къде точно да се започне чистенето. Бих ви препоръчала да започнете от пода, тъй като обикновенно по него има доста строителен прах и евентуално остатъци от боя и лепило. Подът трябва да се почисти основно, за да може да се отстрани основния боклук и най-вече праха, защото дори и са почистят стъклата или шкафовете, когато започнете да чистите пода, целия прах от пода ще се вдигне нагоре и ще се полепи по почистените вече мебели, стени и т.н.

Списъците са направени, сега си набавете всичко необходимо, защото когато започнете да чистите  в момента, в който нещо липсва…започват големите нерви. За да не си причинявате допълнително главоболие, правете нещата стъпка по стъпка.

За автора: От мен весела и усмихната седмица и до нови срещи, Цветелина Богданова.