Последният път се спрях на разяснения как да си организираме почистването след основен ремонт. Подробно разгледахме основните организационни точки, които съставят почистването след ремонт. Като всяко нещо, което избягваме и искаме никога да не идва е почистването, но разбира се и на него му идва времето рано или късно.

Почистване на дома след основен ремонт?

Първото нещо, което трябва да направите е да вземеш чувал за боклук, за да събереш основните и по-големите боклуци. След като съберете отпадъка, отворете балконската врата или прозореца на помещението, за да може прахта да излиза навън и помещението да се проветрява. После идва ред на измитането поне на основния слой прах. Един съвет не пръскайте с вода, нито пък мокрете метлата, защото няма да изметете нищо. Напротив прахта ще влезне още по-дълбоко в пода.

След като сте минали един път пода, вземете стълбата и се насочете към дограмата. Ако има лепенки или остатъци от тиксо се въоръжете с макетно ножче или нож за винетки (и много търпение). За да паднат лепенките трябва да напълните един пулвелизатор с вода, хубаво  ги напръскайте, за се напоят обилно. След което ще успеете без проблем да ги свалите. Напръскайте дограма с препарат за прозорци или най-добре смес от хладка вода с оцет.

Оставете дограмата да поседи малко напръскана, след това вземете влажна микро-фибърна кърпа и свалете основната мръсотия. Същевременно напръскайте и прозорците и отново с влажната кърпа свалете основната мръсотия. Понеже прозорците ще имат нужда поне от още едно почистване ги напръскайте отново с препарат или със сместа от оцет и хладка вода.

Повторете всяко едно от действията по-горе за всяка една отделна стая. В помещенията, където има плочки ги напръскайте с препарат за фаянс. Сега идва отново ред на първото помещение. Ред е отново да повторите дограмата. Ако има остатъци от боя, лепило от тиксо или от рекламните лепенки, вземете микро-фибърна кърпа или памучна такава и направете сухо забърсване.

След като сте готов с дограмата, отново с влажна кърпа забършете прозорците. След това отново напръскайте прозорците и  ги забършете със суха кърпа. Там където има петна или мъглявини може да ги оправите с вестник или с помощта на кухненска хартия. Също така не забравяйте последно да забършете дограмата, ако все пак е капнало някъде след почистването на дограмата.

Как да действаме с пода?

Обърнете допълнително внимание и на пода. След като сте го измили и сте събрали основните боклуци ще е хубаво и него да напръскате с вода и оцет, защото строителният прах се почиства много трудно. Минете целия под с влажен моп като често сменяте вода, за да не връщате отново прахта по пода. Оставете го да изсъхне, не се плашете, ако се появят отново бели петна. Това е напълно нормално.

Повторете още веднъж напръскването с оцет и събирането с мокър моп. След като отново изсъхне пода, в зависимост от какъв материал е направен, сложете съответния препарат за почистване. Минете още веднъж пода. Когато вече е изсъхнал пода, отново ще има от петната от строителен прах, но спокойно. Вземете суха микро-фибърна кърпа или памучна кърпа и забършете белите участъци и те ще изчезнат.

Сега е вече време да си починете, и то заслужено, защото голяма част от почистването след ремонт вече сте го направили. Един съвет –  не се стряскайте колко още много има. Щом веднъж сте започнали краят рано или късно ще дойде.

Какъв е вашият опит в такава ситуация? Ако имате полезни съвети споделяйте!

За автора: Вече знаете коя съм и с какво се занимавам :). Надявам се да съм ви полезна със статиите, които споделям в моя блог. Засега – толкова. От мен весело изкарване на Свети Валентин или Трифон Зарезан (на който, както му харесва) и до нови срещи, Цветелина Богданова.