Най-вероятно на всеки му се е случвало неприятното чувство да забележи как водата не се оттича хубаво в канала. Или пък докато миете чиниите да забележите, че нивото се покачва и е на път да прелее.

Когато не вземете мерки, може да се стигне до момента, в който трайно и безнадеждно да се запуши. Дори да се случи, не се отчайвайте, можете да се справите и сами. От екипа на фирма за почистване Mr Clean ще ви споделим няколко ефикасни трикове за отпушване на канали, които ще ви спестят ремонтите или услуги от професионалисти.

Трикове за отпушване на канали

Има някои трикове, които могат да ви помогнат за отпушването на каналите.

Гореща вода

Успешен метод за отпушване, особено на проблеми на мазнинна основа, е използването на гореща вода. За целта ще ви бъде необходимо малко количество – около литър. Ако проблемът е по-сериозен, тогава ще ви бъде необходимо по-голямо количество, за да повлияе избрания метод.

Може да добавите дори препарат за съдове, чиято формула е създадена да разгражда мазнините. Необходими ще ви бъдат няколко супени лъжици, ако количеството на водата е по-голямо. Може да се използва както за мивката в кухнята и банята, така и за отпушване на ваната, душ кабината или тоалетната чиния.

Сода за хляб

Друг трик за отпушване на канали, който е бърз и ефективен, е чрез използването на сода за хляб. Характерно за содата, е че тя разгражда замърсяванията и може дори  да премахне голямо количество натрупани такива.

В допълнение, може да добавите още оцет. Киселината взаимодейства със содата бикарбонат и засилва ефекта на разграждането на мръсотията.

Важното при изпълнението на този метод е да оставите съставките да подействат преди да отмиете с вода. Резултатът е почти мигновен.

Сода каустик

Преди да поставите содата каустик за отпушване на канала, трябва да нагреете веществото, за да се активира действието му. След като оставите содата каустик да подейства поне половин час, след което отмийте с гореща вода. 

Химически препарати

Ако никой от горепосочените трикове за разрешаване на проблема в домашни условия не помогне, трябва да вземете по-сериозни мерки. Химическите препарати са с алкална формула и силно отпушващо действие. Използването на този трик може да разреши всякакви запушвания – от мазнина, кал, косми.

Характерно за препаратите е че те проникват до мястото на запушването, благодарение на гелообразната им формула.

Нестандартни трикове

Има и трикове за отпушване на канали, които са нестандартни, но се определят като ефективни в някои ситуации – кока-кола, известна със свойствата си дори да премахва ръждата, аспирин, който разтваря мазнините.

Професионална помощ

Ако горепосочените трикове не дават резултат, е време да се доверите на професионалисти, които да ви помогнат в отпушването на канала.

Те използват професионални препарати и подходящи инструменти, които да разрешат проблемите. Ако и това не помогне, трябва да се почисти канализационната система.

В някои случаи специалистите използват камери, които спускат в канализационните тръби, за да проверят естеството на проблема. Важно е да се определи в какво състояние са връзките и тръбите след възникналия проблем и дали имат нужда от подмяна.

Съвети от Mr Clean как да предотвратите запушването

Ето някои съвети, които могат да ви помогнат, за да не ви се налага да използвате триковете за отпушване на канали, които споменахме:

  1. Почиствайте остатъците от храна преди да поставите чиниите в мивката – много грешен навик е да слагате чиниите за миене, заедно с остатъци от храна. Въпреки че те се събират и изхвърлят, някои по-малки остатъчни парчета могат да преминат във водопровода. Хранителните продукти са с растежен характер и могат да увеличат обема си, което да създаде проблем. Освен това, по този начин се формира неприятна миризма на застояло във времето и мивката започва да мирише неприятно.
  2. Изхвърляйте мазното съдържание, дори да е в течна форма, а не го изхвърляйте в мивката – когато изсипвате остатък от олио, палмова мазнина или други такива с високо съдържание на мазнини, те залепват по стените на тръбите и гофрето и започват да предизвикат натрупване на отпадъчни частици.
  3. При първите сигнали за запушване, реагирайте – ако забележите, че все по-бавно и трудно се оттича водата, а понякога дори трябва да ѝ помогнете, използвайте триковете за отпушване преди проблемът да стане по-голям.
  4. Не изхвърляйте хартия или лични санитарни принадлежности – единственото място, което трябва да използвате за тези отпадъци, е кошчето за боклук. Въпреки че тоалетната хартия и салфетките се разграждат, при по-голямо количество могат да предизвикват запушване.

Това са част от съветите, които ние, като професионалисти в областта на почистването, даваме.