Керамичните котлони са предпочитани в днешно време. Те съчетават функционалност, красива визия, дълготрайност и отлични резултати в кухнята.

За да се поддържат с безупречен блясък и да продължават с отличното си изпълнение в готварските задачи, те се нуждаят от качествена и навременна грижа.

Какво трябва да знаете за керамичните котлони, какви са способите на тяхното почистване и за какво да внимавате? От фирма за почистване Mr Clean ще ви дадем полезна информация по темата.

Какви са характерните особености на керамичните котлони?

Те разполагат с гладко покритие, която е деликатна и изисква специални грижи. Изработват се от глина, която се оформя и изпича на пещ по специфичен начин. За да разпределят топлината равномерно, те се нуждаят от чиста и гладка повърхност.

Защо е важно да бъдат почиствани редовно?

Правилната грижа за вашите керамични уреди не е просто въпрос на визия. Когато се натрупват остатъци от храна, които се изпичат и застиват на котлоните и не подлежат на моментно почистване, с времето те могат да доведат до  намалена ефективност на загряване, неравномерно разпределение на топлината. Това, от своя страна, може да навреди на резултатите от готвенето, както и да доведе до сериозни повреди.

За какво да внимавате?

Както вече споменахме, повърхността им е гладка и деликатна. Важно е да използвате правилните препарати и средства за почистване, защото ако употребявате продукти с агресивни съставки, това може да доведе до нараняване на покритието. Избягвайте абразивни вещества, защото в голям процент от случаите водят до поява на драскотини.

Не трябва да натискате прекалено върху повърхността, защото отново може да нараните повърхността. Стъкленото покритие е деликатно и не е толкова удароустойчиво.

Какви са начините за почистване на керамични котлони?

Има някои популярни начини за почистване, които може да използвате в ежедневието си:

  1. Със сода и оцет – смесете содата с оцета, за да направите паста. Нанесете пастата върху замърсените области и оставете за 15-20 минути. След това избършете с мека гъба или кърпа. Този метод е ефективен срещу упорити замърсявания поради спецификата на двете активни съставки. Може да използвате и само сода, като я поръсите върху намокрената повърхност и изчакате да подейства поне 30 минути. След това разтъркайте внимателно с подходяща четка и изчистете.
  2. Специални препарати – отстраняването на наслоените замърсявания по керамичните котлони може да се осъществи чрез специални продукти за такъв тип повърхности. Те са с деликатна грижа, не водят до наранявания и предпазват повърхността от драскотини.
  3. Помощни средства – за да постигнете успех, трябва да премахнете наслоените остатъци от храна. Може да го направите като използвате специален прибор, познат като стъргалка, проектиран да премахне излишното без да навреди на самите котлони. Използвайте още микрофибърни или други кърпи, гъбички и почистващи средства, които да улеснят работата ви. Избягвайте телените четки.

Ако все пак замърсяванията са прекалено наслоени и не смеете да се заемете самостоятелно с тяхното почистване, от професионална фирма Mr Clean сме тук, за да ви отменим.

Ние използваме специални шпатули за премахване на остатъците от храна, които са се фиксирали върху керамичните плотове, както и препарати, които разграждат мазнината и замърсяванията до 99 %. Тези средства са създадени специално за такъв тип покритие и се открояват със своето щадящо действие – не нараняват повърхността и не влияят негативно върху функционалността.