Появата на котлен камък е проблем, който може да засегне всяко домакинство. Формирането на тази така наречена вар се дължи на минералите, които се откриват във водата, и след нейното изпарение остават по повърхностите.

След като се наслои, почистването на тази вар се превръща в много сложна задача, която изисква навременни домашни или професионални мерки.

От екипа на фирма за почистване Mr Clean ще ви споделим върху кои повърхности най-често се формира варовика, какви са методите на почистване и как да се справите.

Какво е котлен камък и къде ще го откриете?

Представлява твърди отлагания, които се образуват най-често във вътрешната страна на повърхностите, които имат контакт с вода.

Най-често ще го откриете в банята – по тоалетната чиния, бойлера, душа. Намира се още в пералните машини, а може да се срещне и на нестандартни места – по повърхността на гладещата част на ютията и дори кафемашината.

Защо е необходимо да се премахва?

Това твърдо образувание, което се получава от минералите във водата, може да доведе до някои негативни последствия за вашите принадлежности, като:

  • намалена ефективност – повечето уреди и системи, където се забелязва натрупване на котлен камък, изискват използването и преноса на топлина. Тези действия се затрудняват при наличието на твърдите натрупвания, което може да доведе до по-ниска ефективност на кафемашината, бойлера, ютията и други;
  • увеличен риск от повреди – често срещана причина за грешки и повреди е формирането на котлен камък. Ненавременното премахване на варовика може да доведе до сериозни щети, необходимост от ремонти и дори подмяна на компоненти.

Кои са методите за почистване на котлен камък?

Има различни методи за премахване на тези твърди отлагания.

Може да използвате както специални препарати, които разграждат минерализирания твърд слой, така и домашни средства, които могат да помогнат:

  1. С оцет – това е един от естествените и ефективни начини за почистване на твърдите натрупвания. Можете да го използвате в различни уреди. За употребата му в бойлери и други топлообменници е необходимо да изключите уреда и да поставите оцет в резервоара. Включете го и оставете в работен режим за около 15-20 минути, след което изпразнете и почистете добре. Може да повторите тези действия няколко пъти.

Същото важи и за кафемашините. Смесете равно количество вода и оцет, след което стартирайте машината. Преди да използвате кафемашината за направа на кофеиновата напитка, се уверете, че сте изплакнали добре с чиста вода, за да избегнете миризмата и вкуса.

Може да използвате още и за приложение в тоалетната чиния – изсипете 200 мл и не пускайте водата. Оставете да престои няколко часа, след което разтъркайте с четката за тоалетна и пуснете вода от казанчето.

  1. С лимонена киселина – може да използвате лимонената киселина за почистване на котлен камък. Този метод е ефективен, лесен за изпълнение и много достъпен от ценова гледна точка.

Лимонената киселина може да се използва навсякъде – за почистване на котлен камък от ютии, кани, емайлирана пластмаса, стъклени принадлежности и други. За целта трябва да разтворите 1.5 литра вода с 20 г лимонена киселина, да изсипете в резервоара на каната, кафемашината, ютията или другаде, където смятате да използвате, след което да изплакнете.

Ако не можете да се справите самостоятелно с проблема и никое от горепосочените средства за почистване не помага, е време да потърсите професионална помощ.

Такавава ви предлагаме от Mr Clean. Доверете се на опита на нашите квалифицирани екипи и се радвайте на добре почистени и поддържани повърхности.