Ето и една процедура, която без съмнение попада в списъка със задължения за топлите месеци. Попитахме специалистите как лесно и бързо да почистим пердетата вкъщи. С течение на времето всички видове пердета и завеси попиват прах и неприятни миризми. Според екипът на Mr-clean.bg най-важно е да не пренебрегваме пердетата докато не стане време за пролетно почистване, а да ги включим в списъка с редовните задачи по поддържане на дома.

Почистване от прах и животински косми

Почиствайте пердетата с прахосмукачка поне веднъж на две седмици, за да отстраните натрупаният прах и животински косми, в случай че имате домашни любимци. Тази малка задача ще ви отнеме не повече от 10 минути, но ще допринесе за по-свеж вид на плата и ще ви помогне да отложите основното почистване с няколко седмици.

Когато обаче дойде време за изпиране на завесите има 3 метода, които могат да се приложат в зависимост от вида на плата.

1. Пране на ръка за деликатните материи

Както и при дрехите, пердетата ушити от деликатни платове като дантела, шифон и коприна трябва да бъдат прани на ръка. Същото важи и за завеси от 100% памук. Използвайте специален перилен препарат за ръчно пране и хладка вода. Можете да накиснете завесите предварително с малко препарат за отстраняване на петна, ако това е необходимо.

2. Машинно пране за пердета от леки платове

Ако пердетата ви са направени от лен, памук, лек вълнен плат или изкуствена материя най-лесният начин да ги почистите основно е в пералнята. Ако платът не задържа твърде много вода, значи завесата може да бъде изпрана в машина. Не е необходимо да купувате специален препарат, но е добре да пуснете пералнята на кратка програма с ниски градуси, за да избегнете избелване и свиване на плата.

3. Почистване с пара за тежки завеси

Малко от нас избират тежки материи като кадифе за дома си. Но ако все пак трябва да почистите такъв тип завеса никога не използвайте пералня! Тежките материи попиват твърде много вода, съхнат трудно и е възможно да се размъкнат в пералнята или докато ги сушите. Използвайте ръчна парочистачка, почиствайки отгоре надолу. Не дръжте маркуча с пара твърде близко до плата, за да не го мокрите излишно – достатъчно е да държите парата на 20-30 см. от завесата.

Правилно сушене

Най-добрият начин за сушене на всички видове завеси е да ги провесите обратно на релсите им. По този начин пердето ще падне естествено и гънките ще се изправят от тежестта на плата. Ако завесата е твърде мокра може я закачите на простора, докато на стане леко влажна и после да я окачите да до изсъхне на мястото си. Така няма да ви се налага да гладите плата допълнително.

Улеснете чистенето на пердетата за в бъдеще

Поддържането на завесите в безупречен вид не е трудна задача, ако включите чистенето им с прахосмукачка в седмичните задължения. За да забавите попиването на миризми в плата проветрявайте често и дръжте вратите затворени докато готвите. Винаги проверявайте етикета на пердето, когато не сте сигурни дали трябва да го изперете в машина или на ръка.

Следвайте тези съвети, за да осигурите приятен и свеж вид на завесите у дома, и да ги запазите като нови за по-дълго време.

За Автора : Казвам се Ирена Дерилова и съм автор на свободна практика. В блога на mr-clean.bg продължавам да публикувам всякакви хитрини, свързани с почистването на дома. Тази седмица ви споделям тънкостите при прането на пердета и завеси у дома.