Определено няма да ви е никак приятно да влезнете в баня, където завесата за ваната е цялата на петна от настанил се по нея мухъл. От тази гледка може по-скоро да ви побият тръпки. Ако не обръщате, както трябва внимание на вашата баня, улисани в забързаното ви ежедневие, може много бързо да стигнете до такава неприятна ситуация.

Затова е наистина важно да правите редовно почистване на банята. Парадоксът със завесите за баня е, че те предпазват водата от попадането й върху пода на банята и така около ваната не е непрекъснато мокро. Но колкото повече душове си вземате, толкова по-мръсна става самата завеса.

Как да почистим завесата в банята?

Преди да се замислите обаче дали да изхвърлите завесата от банята, може да промените решението си след като има толкова лесен начин за почистване й. Няма да ви положите почти никакви усилия, тъй като може да го направите с помощта на пералнята, а ефекта ще е все едно сте си купили нова завеса за баня.

За любителите на натуралния начин на пране, могат да направят почистване на завесата на банята със сода и оцет. След като завесата се постави в пералнята, е добре да се сложат и няколко мръсни кърпи, тъй като те ще създадат необходимата турболенция, за да може да падне плесента от местата по завесата, където се е наслоила. След като включите пералнята и стане време да се добави праха за пране, вместо това добавете половин чаша сода за хляб. Когато дойде цикъла на изплакване, добавете и половин чаша оцет. Така, ако случайно все още мухъла не е паднала, то оцетът със сигурност ще помогне това да се случи. Ако случайно завесата за баня ви се вижда много замърсена, тогава може да увеличите дозата оцет на цяла чаша и да повторите почистването.

Накрая, преди да започне центрофугата, може да извадите завесата за баня и да я проверите колко добре са се изчистили неприятните петна. Ако ви харесва какво е състоянието и, може спокойно да я закачите обратно в банята. Както добре знаете, ако миризмата на оцет не ви допада особено, винаги можете да замените употребата на оцет с лимонов сок, а може и с друг цитрусов плод.

Ако завесата е бяла или прозрачна …

Проблемът е, ако завесата за баня ви е бяла или прозрачна, то по нея може доста да си личи плесента, както и пръските от сапун и шампоан. В такъв случай ще ви се наложи да се пресегнете към бутилката с белина.

Поставете завесата в пералнята, заедно с няколко замърсени кърпи, които трябва да се бели, разбира се. Включете пералнята и когато в нея започне да се пълни водата, излейте половин чаша белина и четвърт чаша от препарата за пране. Също така можете да използвате и домашно приготвения екологичен препарат за пране. Вашата работа е свършена, от тук нататък задачата се поема от пералнята. Преди да започне центрофугата, спрете машина и извадете завесата, за да я проверите колко добре се е изчистила. Ако резултатът не ви се вижда задоволителен, повторете процеса. Ако пък предпочитате, вместо да пускате завесата за още един цикъл в пералнята, може да довършите почистването на ръка, като използвате мек сапун в комбинация с гъба или микрофибърна кърпа.

ВАЖНО: При почистването на завесата за баня е много важно да запомните, че не трябва да я пуската в сушилнята, защото в нейните тъкани се съдържа пластмаса, която може да се събере на места. Тогава при всички положения ще имате нужда от нова завеса за баня.

Ако все още не сте почистили щорите у дома, тук можете да прочетете няколко начина за тяхното лесно почистване.