Прането на мека мебел е едно от задължителните неща, които трябва да правите, ако държите да запазите приятния вид на вашето жилище. Дори с минимална, но редовна грижа ще можете да се насладите на своите мебели в техния пълен блясък, за да си осигурите един красив и хармоничен дом, за какъвто винаги сте мечтали.

Този тип почистване като цяло изключително рядко бива извършвано от самите собственици. Най-често те се обръщат към фирма за пране на мека мебел, която разполага с подходящи кадри, технологично ноу хау и препарати, които се справят със замърсяванията изключително ефективно. Все пак ще се постараем да ви дадем няколко полезни препоръки, които да улеснят вашия живот и да запазят меката мебел у дома красива и елегантна максимално дълго време.

Превантивни мерки

Всичко започва с превенция. Ако не искаме да перем меката мебел у дома, то най-логичното нещо на света е да се погрижим и да не се налага да правим това. Именно подобна функция имат превантивните мерки, които можем да предприемем, за да се справим с подобни проблеми.

  • Едно от нещата, които хората масово правят е да се хранят, седнали на меката мебел и по-конкретно дивана. Ако искате да нямате петна, то използвайте предназначените за това места (масата и столовете в трапезарията), вместо тези за отдих и със сигурност ще намалите риска от замърсявания, които ви се налага да почиствате.
  • В случай че все пак искате да продължите да похапвате, седнали на меката мебел, то въведете забрана за някои типове храни, които могат да съсипят вашия диван или фотьойл. Макар и не 100% ефективен, този подход също ще ви осигури отлични резултати в дългосрочен план.
  • Добра практика е да забърсваме от прах и да извършваме редовни микропочиствания на нашите мебели. Без значение дали правим това с прахосмукачка, или парцал, то това е нещо, което със сигурно ще подобри тяхната визия, нашия комфорт и ще удължи техния експлоатационен живот.

Ежегодно основно почистване

Още една добра идея е регулярното пране на меката мебел поне веднъж в годината. Това ще удължи значително нейният експлоатационен живот и ще осигури комфорт за вас и вашите близки, които ще се насладят на един по-красив дом.

Прането на мека мебел може да се различава значително в зависимост от това дали става дума за кожени или текстилни повърхности. Текстилната материя например се почиства чрез използването на високоефективни четки, изградени от естествен косъм, а след това се използва екстрактор и водосмукачка, за да бъде приложен препарат и изсмукан след това.

При този тип почиствания понякога се налага и по-специално третиране на проблемни зони. Това са най-често упорити петна, които не са се изпрали след първоначалната обработка. При подобни обстоятелства и все още съществуващи петна, то те биват обработени допълнително с по-агресивни вещества, специално създадени за отстраняване на петна от мека мебел. Този подход гарантира крайното задоволство след приключване на процеса.

За автора: Ако искате вашата мека мебел да бъде все така красива? Ако търсите най-добрия начин да се справите с петната? Ако желаете да се прибирате в един по-красив, по-уютен, по-естетически издържан дом, то доверете се на Мистър Клийн, за да си гарантирате това, което заслужавате, а именно качество от най-висок клас при пране на мека мебел. Приятен петък от мен Цветелина Богданова.