Едни от най-досадните проблеми, когато говорим за почистване се оказват на петната от ръжда, които понякога оставят след себе си металните елементи в интериорното оформление на едно помещение. Почистването от ръжда на вътрешните и външни пространства нерядко се оказват изключително предизвикателство за хората, решили да почистят съответното помещение. Макар и трудни за отстраняване този тип замърсявания все пак не се непреодолими и за тяхното премахване съществуват няколко препоръки, които могат да се окажат изключително ефективни.

Един от изпитаните методи за почистване на петна от ръжда включва оксалова киселина, която се използва масово в текстилната промишленост заради своето силно избелващо действие, както и в пчеларството, където показва страхотни резултати при борба с вредителите по пчелите.

Ето как да процедирате при нужда от почистване на ръжда от бели тъкани:

Стъпка 1:

Разстелете и намокрете замърсените тъкани с топла вода, за да омекнат и да са по-податливи на третиране. Добре е това да бъде направено върху подходяща подложка, за да се изолира евентуалното разпространение на използваните вещества.

Стъпка 2:

Подгответе 10%-ов разтвор на оксалова киселина (разтвор за премахване на ръжда), който да използвате директно върху замърсените участъци на дрехите.

Стъпка 3:

Ако петната не са стари, то третирането с оксалова киселина ще даде мигновени резултати, но в случай че са от доста време върху тъканите, то може да ви се наложи да повторите няколко пъти горната процедура, за да се насладите на максимален ефект.

Стъпка 4:

След като сме почистили петната от ръжда по дрехите, то следва те да бъдат няколко пъти изплакнати с топла вода, за да се неутрализира киселината чрез намаляване на нейната концентрация.

Стъпка 5:

Следва изпиране на дрехите и тяхното сушене на място със силно проветриви характеристики, за да се гарантира пълното отстраняване на използвания разтвор.
Бонус съвет: Ако при почистване на петна от ръжда чрез описаната до тук техника не сте доволни от резултата, то можете да включите в разтвора и няколко капки калаен двухлорид. Това химично съединение можете да откриете и закупите в магазините, специализирани в предлагането на химически продукти.

ВНИМАНИЕ: Оксаловата киселина може да бъде смъртоносна за човек при орален прием, съответстващ на 600мг на килограм от теглото на човек. Бъдете изключително внимателни при съхранението й и си гарантирайте, че до нея достъп няма да имат малки деца.

Отстраняването на петна от ръжда може да бъде сериозно, но не и непреодолимо предизвикателство, както става ясно от по-горното ръководство. Още нещо полезно, което си струва да споменем в този контекст е, че процедурата, която описахме в тази статия може да бъде използвана с огромен успех и при почистването на петна от кръв, които подобно на тези от ръжда са сред най-трудните за отстраняване от любимите ни дрехи.

Вариант при почистването на петна от ръжда се оказват и т.нар. оксалатни моливи, които чрез натриване на вече намокрените тъкани имат сходен ефект с използването на оксалова киселина. Все пак разпространението на тези продукти в България е доста скромно, което ограничава значително тяхното използване в подобен контекст.
Ако не можете да се справите с неприятните петна от ръжда, то не се колебайте да потърсите професионална компетентна помощ в лицето на експертите по почистване от фирма Мистър Клийн!

За автора: Зимата е тук, а снегът още го няма. След като миналият пък ви споделих 10 съвета за почистване на дома, сега е ред да напиша и нещо за петната от ръжда. Надявам се да са ви полезни. Лека и спорна седмица от мен, Цветелина Богданова.