Всеки дом се нуждае от подходящи грижи, за да остане уютен и елегантен, както в деня на нашето нанасяне за възможно най-дълъг период от време. Една от дейностите, които значително подобряват нашия комфорт, когато сме си вкъщи е т.нар. основно почистване на дома.

10 Практични съвета за основно почистване на жилището

Основно почистване на дома се налага значително по-рядко, отколкото по-малките подобни дейности, които правим ежедневно или ежеседмично. Подобна процедура се извършва през пролетта и есента, но можете да го правите и доста по-често според нуждите на вашия дом. Друг повод за извършване на такова сериозно почистване е, когато например планираме да предоставяме жилището под наем, за да предоставим по-приятни условия за нашите бъдещи наематели.

Ето и обещаните 10 съвета при основно почистване на къщата или апартамента, в който живеете:

  • 1. Направете списък със зоните, които трябва да почистите, за да не забравите някоя от тях. След почистването на съответната зона я маркирайте като почистена.
  • 2. Преди да започнете основно почистване на дома и конкретно на някое помещение от него е добре да преместите мебелите, под и зад които искате да почистите. Това е далеч по-ефективно и пести много време, вместо преместването на отделните елементи един по един в процеса на работа.
  • 3. Ако искате домът ви да е наистина чист не подценявайте грижата за зоните, които не се виждат, защото те могат да бъдат източник на прах, който да окаже негативно влияние на цялото помещение.
  • 4. Почистването с прахосмукачка може да бъде и продължителна задача според това каква площ ви се налага да покриете. Добрата практика в този случай изисква да минете с подходящ уред и/или препарат след като сте приключили с прахосмукирането на помещението, за да постигнете оптимален ефект.
  • 5. Големите обекти в едно помещение прикриват и много натрупан под тях прах. Класически примери за подобен тип интериорни елементи у дома са секциите, леглата, диваните, фотьойлите и т.н. – не пропускайте да им обърнете адекватно внимание, за да сте сигурни, че сте свършили една наистина отлична работа.
  • 6. Хората имат навик да оставят вратите и прозорците у дома отворени при почистване. Това позволява на праха да се премести и да се натрупа от помещението, което почиствате в момента в съседното, което сте почистили току що. Добра практика е да отворите прозорците на почистваното в момента помещение, но да затворите вратите, водещи към тези, които вече са почистени, за да избегнете пренасянето на прах от едното към другото.
  • 7. Первазите и корнизите са сред масово пропусканите места по една или друга причина при почистването на дома. Обърнете им нужното внимание, за да сте сигурни, че целия ви дом блести от чистота.
  • 8. Ако имате дървен под, то препоръчително е да съчетаете почистването с подходящи препарати за полиране на подобен тип повърхности, за да максимизирате ефекта от вашата работа и да гарантирате по-добрата визия на своето жилище.
  • 9. Оставете почистването на пода за финал. Посоката на почистване трябва да ви осигури изход от помещението, а след това затворете вратите, за да изсъхне добре пода и да предотвратите натрупването на прах.
  • 10. Бъдете постоянни и планирайте подобни почиствания регулярно. Добрата поддръжка и качественото основно почистване на дома ще ви помогне да му се насладите в най-голяма степен.

Какво да направите, ако нямате времето?

В случай че нямате време да правите основно почистване у дома, то винаги можете да се обърнете към Мистър Клийн, за да сте 100% сигурни, че всичко във вашето жилище ще бъде идеално почистено, при това в кратки срокове и на съвсем разумни цени.

За автора: Зимата е тук, а снегът още го няма. Все още имате време да почистите основно дома! А след като сте прочели последната ни статия се надяваме това ще по-бързо и организирано.  Лека и спорна седмица от мен, Цветелина Богданова.