Офисът е мястото, в което прекарваме по-голямата част от своя ден. Това е мястото, където работим, комуникираме с колеги, клиенти и партньори или пък почиваме. Офисът е мястото, където сме повече от 70% от времето, в което сме будни. За това работното помещение трябва да бъде чисто и уютно място, за да може персоналът да е предразположен да дава повече от себе си и да се чувства добре в една здравословна среда.

Какво е офиса за една фирма?

Освен че прекарваме в офисът по-голямата част от ежедневието си,  той е „лицето” на фирмата. Чрез него всяка компания показва своето „Аз”. Това е първото нещо, което вижда клиентът или потенциален бизнес партньор. А, за да бъде един офис най-добрата реклама за една фирма, то той трябва да е чист, добре подреден и да създава  една приятна работна среда. В противен случай, последствията за развитието на компанията могат да бъдат катастрофални – от демотивирани служители до отказващи да работят съвместно партньори.

Как да почистим офиса?

Една фирма не може да остави персоналът да почиства офиса, защото те имат много по-важна работа от това да чистят пода, да забърсват прах или да почистват прозорците. За това фирмата трябва да се довери на професионалната помощ на почистваща фирма. Почистването на офиса е един дълъг и специфичен процес, при който трябва да се обърне внимание на всяко едно помещение, на всеки един предмет.

За да може офисът да е добре хигиенизиран се избират най-добрите почистващи препарати като се обръща специално внимание на материала, който ще бъде почистен. Разбира се това не е достатъчно, тъй като и метода, по който ще бъде почистен също е от голямо значение. Освен това всички добре знаем, че времето е ценно, така че трябва да е бързо и ефикасно.

Но ако все пак сте решили сами да се заемете с тази задача, ето няколко полезни съвета:

  • Рецепция – едно място в офиса, което заслужава специално внимание. Погрижете се прозорците да са винаги чисти, повърхностите и растенията (ако има такива) да са забърсани от прах, а подът да е винаги чист!
  • Санитарни помещения – мръсни баня и тоалетна, освен че са неприятна гледка за окото също така крият и рискове за здравето. В идеалния случай, тези помещения в офиса ще бъдат почистване всеки ден.
  • Бюра и работни помещения – препоръчително е кошчетата за боклук да се изхвърлят веднъж дневно. В зависимост от настилката в офиса – килим, мокет или  друга твърда настилка е добре веднъж в седмицата да бъде почистван пода с подходящи професионални почистващи препарати и техника.
  • Стая за почивка/обяд – в последно време е нормално офисът да предлага и място, където служителите да имат възможност да ядат. Много често това помещение се използва най-много, а получава най-малко внимание, когато идва ред за почистването. Един начин да го поддържате чисто е да разпределите задачите по почистването между служителите в офиса или пък да използвате услугите на професионална фирма за абонаментно почистване на офиси.

Отсега е добре да разберете, че добре поддържания и чист офис не е лесна работа. Това изисква постоянни усилия от страна на хората, които са отговорни за това. Ако наистина искате да имате времето и енергията, за да се съсредоточите върху важните неща в работата си, най-добрият вариант е да наемете външна фирма, която да се грижи за почистването на офиса или цялата сграда.

За автора: Здравейте от мен, Цветелина Богданова. Понеделнишки искам да ви пожелая спорна и успешна седмица.