Независимо колко добре поддържаме хигиената у дома, лесно може да пропуснем една много важна стъпка – почистването на матрака. Пренебрегването на мястото, където спим има огромен ефект върху чистотата на въздуха в дома и здравето ни. Човек може да отдели до ½ литър пот по време на сън, освен това всеки ден тялото ни отделя мъртви кожни клетки, включително и през нощта. Ето защо не трябва да се изненадваме, че матракът е едно от нещата у дома, които се замърсяват най-бързо.

Опасностите, които се крият в матрака

Освен неудобството причинено от зле поддържания матрак – безсъние поради неприятни миризми и лош въздух в спалнята, с времето натрупаната мръсотия може да причини и здравословни проблеми. Доказано е, че повечето матраци са дом на прахови акари, гъбички и други бактерии, които са представляват опасност, ако не бъдат почистени навреме. Освен в леглото ни често попадат пот, кръв, урина и други телесни течности, които не само оставят следи по чаршафите, но и се вграждат в тъканта на матрака. Всичките тези петна с органичен произход могат да предизвикат поява на сърбеж, алергии, сенна хрема, и в някои по сериозни случаи – астма.

Освен тези здравословни проблеми, мръсният дюшек може да стане причина за хронични главоболия, безсъние, възпалени очи, депресия, проблеми със синусите и постоянна умора.

Почистване на матраците в домашни условия

Хубаво е, когато сменяте чаршафите да минавате матрака с прахосмукачка, преди да сложите чистото спално бельо. Важно е приставката на прахосмукачката да е чиста, за да не причини допълнително замърсяване. Също така е задължително да попивате с памучна кърпа или кухненска хартия петната веднага щом се появят, за да избегнете развитие на бактерии.

Поне веднъж месечно трябва да се дезодорира матрака. Това можете да се постигне с помощта на сода бикарбонат заедно с лавандулово масло (лавандулата подпомага за спокойния сън, но може да ползвате и друго етерично масло по Ваш вкус). Поръсете щедро целия матрак със сода бикарбонат, в която сте капнали няколко капки лавандула. Оставете да подейства 10-20 минути и почистете с прахосмукачка.

Професионално пране на матраци

По-горните варианти за почистване и дезодориране помагат за поддържане на матрака, но не са 100% ефективни. Необходимо е постелята да бъде основно почистена, но това не е лесно, а и може да причини допълнително проблеми. Ако използвате твърде много вода и пълнежът не изсъхне напълно, има опасност да се появят плесен и мухъл, които са опасни за здравето, а и увреждат матрака.

Ако използвате силни препарати и не успеете да ги изплакнете при домашно изпиране, те влизат в допир с кожата и може да предизвикат алергии, сърбеж и други нежелани реакции и здравословни проблеми. Най-лесният и ефективен начин, да осигурите добра хигиена в спалнята, е да ангажирате професионалисти за прането на матрака поне 2 пъти в годината. Въпреки това, не пропускайте редовното дезодориране, почистване с прахосмукачка, както и честа смяна на завивките. Тези грижи за матрака ще удължат живота му, а и ще помогнат за по-добра хигиена и по-здрав сън.