Състоянието на креслата и диваните е много важно за външния вид на дома и офиса. Има най-различни начини за почистване на меката мебел с подръчни средства – с препарат за петна, дезодориращи продукти, със сода бикарбонат, или с ръчна парочистачка. Ето защо, преди да се захванете с тази задача в домашни условия, трябва да се запознаете с рисковете и да определите кой метод за поддръжка и пране на меката мебел е най-подходящ.

Пране на мебели с парочистачка

Ръчната парочистачка е идеално решение за обработване на повърхността на мебелите и освежаване на тапицерията. Високата температура на парата подпомага за убиване на бактерии и гъбички в текстила и то без ползване на почистващ препарат. Парочистачките често са снабдени с приставка за почистване на мека мебел, която е много удобна за тесните ъгли и гънки на дивана.

Недостатъкът на почистване на мебелите с ръчна парочистачка е, че не е добър вариант за премахване на петна, а само за освежаване на тапицерията. В някои случаи високата температура може не само да не помогне, но и да “запечата” петното вътре в текстила. Ако се налага да премахнете петно от меката мебел е добре първо да обработите мястото с подходящ почистващ продукт, и чак след това – да почистите с ръчната парочистачка.

Почистване на мебели със сода бикарбонат

Почистването със сода бикарбонат е ефективен начин да се справите с неприятни миризми, които са абсорбирани дълбоко в тапицерията на дивана. За целта трябва да поръсите текстила със сода и да я оставите да подейства поне 1 час, след което да почистите меката мебел с прахосмукачка.

Със сода бикарбонат може да се справите и с някои неприятни органични петна по дивана като кръв, пот, или урина.

  • Направете разтвор в шише с пръскало – 2 ч.л. сода бикарбонат и 500 мл вода.
  • Напръскайте малко количество на засегнатото място (не трябва да прекалявате с разтвора – при влага в мека мебел има опасност от поява на мухъл).
  • Изчакайте 10 минути и после, с леки потупвания с чиста кърпа попийте внимателно течността.

Един от минусите на този метод е, че почистването на зацапвания по тапицерията е ефикасно само при по-пресни замърсявания. Друг недостатък е, че отнема доста време и усилия. Ако трябва да се справите с по-големи, или пък със стари петна, най-добрия вариант е да се свържете с професионалисти, които предлагат пране на мека мебел.

Чистене с дезодориращи препарати и препарати за петна

Ако имате домашен любимец или малкки деца, има голяма вероятност да откриете неприятни изненади като мазни, мръсни петна по креслата, кални лапички по дивана, както и често – неприятни миризми. Специализираните продукти за почистване на мека мебел могат да бъдат много ефикасни, но с тях е наложително да се внимава повече. Прочетете инструкциите за правилното ползване на препаратите. Преди прилагането им, проверете и етикетите на дивана и креслата. Ако не сте сигурни дали разполагате с най-подходящият продукт за дивана у дома, не го използвайте. При неправилно ползване на почистващи препарати може трайно да увредите тапицерията.

Има много различни начини за пране на мека мебел в домашни условия и е важно, преди да пристъпите към действия да сте сигурни, че сте избрали най-подхоящия метод. Със сигурност обаче, за премахване на стари и упорити петна и замърсявания, най-добрия вариант е да се обърнете към професионална фирма за почистване.