Как да почистим след основен ремонт? (Част 2)

Последният път се спрях на разяснения как да си организираме почистването след основен ремонт. Подробно разгледахме основните организационни точки, които съставят почистването след ремонт. Като всяко нещо, което избягваме и искаме никога да не идва е почистването, но разбира се и на него му идва времето рано или късно.

Почистване на дома след основен ремонт?

Първото нещо, което трябва да направите е да вземеш чувал за боклук, за да събереш основните и по-големите боклуци. След като съберете отпадъка, отворете балконската врата или прозореца на помещението, за да може прахта да излиза навън и помещението да се проветрява. После идва ред на измитането поне на основния слой прах. Един съвет не пръскайте с вода, нито пък мокрете метлата, защото няма да изметете нищо. Напротив прахта ще влезне още по-дълбоко в пода.

След като сте минали един път пода, вземете стълбата и се насочете към дограмата. Ако има лепенки или остатъци от тиксо се въоръжете с макетно ножче или нож за винетки (и много търпение). За да паднат лепенките трябва да напълните един пулвелизатор с вода, хубаво  ги напръскайте, за се напоят обилно. След което ще успеете без проблем да ги свалите. Напръскайте дограма с препарат за прозорци или най-добре смес от хладка вода с оцет.

Оставете дограмата да поседи малко напръскана, след това вземете влажна микро-фибърна кърпа и свалете основната мръсотия. Същевременно напръскайте и прозорците и отново с влажната кърпа свалете основната мръсотия. Понеже прозорците ще имат нужда поне от още едно почистване ги напръскайте отново с препарат или със сместа от оцет и хладка вода.

Повторете всяко едно от действията по-горе за всяка една отделна стая. В помещенията, където има плочки ги напръскайте с препарат за фаянс. Сега идва отново ред на първото помещение. Ред е отново да повторите дограмата. Ако има остатъци от боя, лепило от тиксо или от рекламните лепенки, вземете микро-фибърна кърпа или памучна такава и направете сухо забърсване.

След като сте готов с дограмата, отново с влажна кърпа забършете прозорците. След това отново напръскайте прозорците и  ги забършете със суха кърпа. Там където има петна или мъглявини може да ги оправите с вестник или с помощта на кухненска хартия. Също така не забравяйте последно да забършете дограмата, ако все пак е капнало някъде след почистването на дограмата.

Как да действаме с пода?

Обърнете допълнително внимание и на пода. След като сте го измили и сте събрали основните боклуци ще е хубаво и него да напръскате с вода и оцет, защото строителният прах се почиства много трудно. Минете целия под с влажен моп като често сменяте вода, за да не връщате отново прахта по пода. Оставете го да изсъхне, не се плашете, ако се появят отново бели петна. Това е напълно нормално.

Повторете още веднъж наръскването с оцет и събирането с мокър моп. След като отново изсъхне пода, в зависимост от какъв материал е направен, сложете съответния препарат за почистване. Минете още веднъж пода. Когато вече е изсъхнал пода, отново ще има от петната от строителен прах, но спокойно. Вземете суха микро-фибърна кърпа или памучна кърпа и забършете белите участъци и те ще изчезнат.

Сега е вече време да си починете, и то заслужено, защото голяма част от почистването след ремонт вече сте го направили. Един съвет -  не се стряскайте колко още много има. Щом веднъж сте започнали краят рано или късно ще дойде.

Какъв е вашият опит в такава ситуация? Ако имате полезни съвети споделяйте!

За автора: Вече знаете коя съм и с какво се занимавам :). Надявам се да съм ви полезна със статиите, които споделям в моя блог. Засега – толкова. От мен весело изкарване на Свети Валентин или Трифон Зарезан (на който, както му харесва) и до нови срещи, Цветелина Богданова.