Когато се наложи да почистите меката мебел у дома, първата стъпка е винаги старателно да минете с прахосмукачката цялата тапицерия. Това се прави, за да може да извлечете натрупаните в пълнежа и в плата прах и твърди замърсявания. Почистването с прахосмукачка невинаги е достатъчно, за да се отървем от досадната козина, полепнала по креслата и дивана. Ето 4 предложения за лесно почистване на тапицериите от котешки и кучешки косми.

Направете си лепнеща ръкавица

Ако трябва бързо и ефективно да почистите столовете или дивана от косми, а нямате подръка специален уред, можете да пробвате следната хитринка –  просто вземете дълго парче тиксо и го увийте около дланта си с лепнещата страна навън. Внимателно минете по тапицерията с леки, потупващи движения – всички косми ще залепнат по “ръкавицата”. Най-добре е да използвате хартиено тиксо, тъй като то е достатъчно силно, за да обере косми, валма и мъхчета, но без да остави петна от лепило по плата.

Премахване на косми с влажна кърпа и четка

Това е прост, но много ефективен метод за премахване на дълга козина от меката мебел вкъщи. Вземете чиста кърпа, навлажнете я съвсем леко и внимателно я прекарайте по дамаската. След това с помощта на четка с твърд косъм съберете внимателно на купчинки козината, която не е успяла да полепне по кърпата. Използвайте прахосмукачка, за да отстраните купчинките косми от меката мебел.

Почистете дамаските от косми с помощта на… гума

Вярвате или не, гумата е най-добрият ви приятел, когато трябва да почистите късите косъмчета, които се набиват най-упорито в плата. Е, когато говорим за гума, нямаме предвид ученическото пособие :). Всико гумено, ще ви свърши чудесна работа – домакински ръкавици за почистване, латексови ръкавици или дори гумираният уред за чистене на прозорци.

Прекарайте сухата гумена ръкавица (или стъклочистачка) по тапицерията – всички заседнали косъмчета ще бъдат издърпани от плата, след което ги оберете с прахосмукачка. Използването на гумени ръкавици е особено удобно, когато трябва да премахнете козина от труднодостъпни места по мебелите – гънките на дивана, ъглите на креслото, наборите около декоративните елементи.

Премахване на котешки косми със спрей за коса

Това е една хитринка, която е много подходяща за почистване на по-дълги косми от тапицерията. Напръскайте отдалеч повърхността на меката мебел и изчакайте лакът да засъхне напълно. (Можете да си помогнете със сешоар, за да ускорите съхненето ). След това с помощта на твърда четка съберете космите на купчинка и ги отстранете с прахосмукачка.

Ще се изненадате от ефективността на този метод, но тайната му е много проста – спреят прави козината по дебела и твърда, и съответно – по-лесна за почистване. В случай че нямате спрей за коса под ръка, може да направите същото със спрей анти-статик.

Макар че има множество специализирани уреди и пособия за премахване на котешки и кучешки косми от мебели и дрехи, опитът ни е научил, че понякога дори и най-новата джаджа не е по-ефективна от изброените горе хитринки. 

Тук ще може да прочетете повече за почистването на меката мебел!

За Автора : Казвам се Ирена Дерилова и съм автор на свободна практика. В блога на Mr. Clean ще публикувам всякакви хитринки, свързани с почистването на дома – както тези, които съм научила от специалистите, така и позабравени, но ефикасни домашни рецепти и тънкости.