За малкото дете, любимите плюшените играчки са като част от семейството. То ги носи навсякъде със себе си, гушка ги, целува ги, а вечер заспива с тях. Ако знаехме предварително коя играчка ще стане любима, може би щяхме да се запасим с няколко броя за всеки случай. Защото ако тя се повреди, това се превръща в огромна трагедия в малкия свят на детето. Именно затова е важно, играчките не само да бъдат хигиенизирани, но и да запазим външния им вид.

Ето няколко съвета за това как и колко често да се почистват плюшените играчки, с които се надяваме да сме Ви полезни.

Колко често да чистим плюшените играчки?

Гледката на дете, прегръщащо любиматото си меченце или зайче е едно от най-сладките неща на света… Поне докато се замислите, къде е била въпросната играчка – на земята, в багажника на колата, на пода в супермаркета… Редовното почистване и дезинфекция на детските играчки е важно за здравето на децата.

  • Отстранявайте праха и повърхностната мръсотия поне веднъж седмично – времето за следобедна дрямка на детето или вечерните часове са най-добрите моменти за това. Най-лесно ще почистите праха с помощта на прахосмукачка. Използвайте накрайника с четка за мебели – така най-ефективно ще почистите праха и ще предотвратите натрупването му.
  • Прането веднъж месечно е напълно достатъчно, ако играчката не е падала на улицата, в пясъчника, или на друго мръсно публично място.
  • Ако играчките имат пластмасови или дървени части, може да ги почиствате с влажна памучна кърпа поне веднъж седмично.
  • Играчките трябва да бъдат изпрани след всяко боледуване на детето.
  • Ако детето страда от алергии или астма, играчките трябва да се перат поне веднъж на 2 седмици.

Кой е най-добрият начин за почистване на плюшени играчки?

Ако пазите етикета на играчката и той може да се разчете, погледнете го преди да пристъпите към чистене. На някои етикети има инструкции, на други – не. Понякога е отбелязан само състав, но това все пак може да Ви даде идея как да процедирате. В случай, че етикета е скъсан, изрязан, или нечетлив, имайте предвид следното:

  • Повечето меки играчки в днешно време са от изкуствени материали – както текстилната част отвън, така и пълнежът отвътре. Тези материи могат лесно да бъдат изпрани в пералня.
  • Ако играчката е стара и износена (a повечето любими играчки са), недейте да рискувате с машинно пране, по-добре да я изперете ръчно.
  • Някои играчки имат части, които не бива да бъдат мокрени – музикални кутии, батерии, диоди, механични части – за тях е най-подходящо да чистите само петната, без да мокрите цялата играчка.
  • Ако меката играчка е много голяма и не се побира в пералнята Ви, не е добра идея да я перете на ръка, тъй като съхненето ще отнеме много време и пълнежът може да мухляса. По-добре я дайте на химическо чистене или на фирма за професионално почистване.

Как да изперем плюшените играчки

Ето как с няколко прости стъпки ще върнете плюшеното животинче на Вашето дете в безупречно състояние.

В пералнята

Ако сте намерили етикет и той казва, че плюшената играчка може да се чисти в пералня, значи имате късмет. След като почистите с прахосмукачка, за да отстраните праха, поставете играчката в мрежеста торбичка за пране на бельо, или в калъфка за възглавница с цип. Изперете плюшеното животно на програма за деликатно пране на 30 градуса, като използвате обичайния си перилен препарат. Ако върху играчката има упорито замърсяване като сок от червено цвекло, боровинки или шоколад, третирайте материята предварително с препарат за петна.

На ръка

Ако любимата играчка на детето е по-стара или малко износена, по-добре не рискувайте машинно пране. Накиснете я в леген с топла вода и малко течен препарат за пране на деликатни тъкани за 10-15 минути. След това я изплакнете под силна струя хладка вода. Леко притиснете плюшеното животинче, за да излезе излишната течност, но без да усуквате или извивате при изстискването, в противен случай може да деформирате играчката.

Изсушаване

Независимо дали сте изпрали плюшената животинка на ръка или в пералнята, избягвайте да я сушите в сушилня за дрехи, за да предотвратите деформация и сплъстяване на пълнежа. За да попиете излишната влага и да ускорите процеса на съхнене може да увиете играчката в мека хавлиена кърпа и леко да я притиснете. След това я оставете върху чиста кърпа на топло и проветриво място, най-добре навън на слънце.

Придаване на пухкав вид

Ако играчката е с малко по-дълга козина, използвайте четка с мек косъм, за да я разрешете и да придадете по-пухкав вид. Работете бавно и на малки участъци, за да предотвратите заплитане и отскубване на влакната.

Как да почистим плюшени животни и играчки, които не могат да се перат?

Ако има етикет, на който пише, че играчката не може да се пере, често проблемът е вътрешният пълнеж. Играчката може също да съдържа механичен елемент или да има залепени декорации, които не издържат на вода. Има няколко начина за почистване на плюшено животно, което не може да се пере.

Почистване на петната

Ако играчката не може да бъде изпрана, то поне може да се погрижите за петната. Потопете крайчето на чиста кърпа в малко вода и намокрете петното. По-добре да използвате светла кърпа, отколкото цветна, за да не рискувате боядисване на играчката. След като сте намокрили зацапаното място, нанесете няколко капки препарат за почистване на петна и го оставете да действа според указанията на опаковката. За да махнете остатъците от почистващия препарат, вземете леко влажна чиста гъба и започнете леко да потупвате мястото. Гъбата попива препарата, така че я изплаквайте преди да продължите. Подсушете играчката с чиста хавлия и я оставете да изсъхне на въздух.

Важно: Не използвайте почистващи продукти, съдържащи белина върху вълнени или кожени части на играчката.

Освежаване със сода за хляб

Ако плюшената играчка е поела неприятна миризма, я сложете в чиста найлонова торбичка и поръсете със сода за хляб. Затворете торбата и я разтръскайте енергично. Содата ще абсорбира миризмата и ще освежи плата. Извадете играчката и я изнесете навън, за да я изтръскате от праха и хлебната сода, или почистете внимателно с прахосмукачка.

Дезинфекция с пара

Ако имате ръчна парочистачка подръка, може да обработите плюшената играчка с нея. Достатъчно е да впръснете пара за по секунда-две от всички страни. Не задържайте повече време, за да не стопите играчката. Високата температура убива микробите, а течността се изпарява да попие и да повреди пълнежа. Все пак, работете бързо и бъдете внимателни с текстила, от който е изработена играчката.

Освен за редовно и правилно почистване, не забравяйте и добрата поддръжка на играчките. Периодично проверявайте за разкъсвания, висящи копчета, издърпани конци, или разлепени декорации и се грижете за тези дребни проблеми навреме. Така ще удължите живота на любимата плюшена играчка на детето.