Нека си признаем: всички можем да бъдем малко невнимателни понякога, особено с дъвка. Ако Вашето дете я залепи по дрехите или косата си, или Вие настъпите лепкавото лакомство и го разнесете из къщата по невнимание, няма нужда да се притеснявате! С нашите съвети ще разберете как да премахнете дъвка от дрехи, коса, килими, хартия или обувки бързо и лесно с обикновени домакински консумативи.

Как да премахнем дъвка от хартия

Дъвка върху хартия – това е нещо, което не се случва всеки ден, но когато се случи последствията може да са катастрофални, особено ако става въпрос за важен документ. За щастие, е възможно да се справите с проблема с малко търпение. Първо, трябва да отстраните възможно най-голямо количество дъвка от повърхността в помощта на нож за масло, или пластмасова лъжица. В някои случай внимателното изстъргване е достатъчно, за да изчезне дъвката напълно. Ако по хартията все още има лепкави остатъци, вземете твърда бяла гума за моливи и внимателно изтъркайте в посока към ръбовете на хартията. Не упражнявайте твърде голям натиск, и повтаряйте движението докато гумата избута дъвката навън. Ако нямате гума подръка може да използвате блокче за чистене на велурени обувки.

Както и при дамаските, или килимите, има много видове хартия. При гладка принтерна хартия, каквато се използва масово за документи в наши дни, премахването е доста лесно. Ако дъвката е залепнала за по-груба и релефна хартия, Ви съветваме да не търкате с гума, тъй като това може да наруши целостта на документа. При по-груба хартия, най-добрият метод е да изстържете колкото можете повече от дъвката с пластмасова лъжица, а остатъците да поръсите щедро с бебешка пудра. След това внимателно потъркайте мястото с пръст, и добавяйте пудра – тя ще полепне по малките парченца и ще ги направи по-малко лепкави. Така успешно ще премахнете и последните остатъци от дъвка от хартията.

4 Полезни Идеи за Премахване на Петно от Червено Вино

Как да премахнем дъвка от косата

Дъвка в косата – това е сценарий, който ужасява всяка жена, но за съжаление се случва доста често. Ако не на нас, то със сигурност на децата докато са малки. Колкото и зле да изглежда положението, не бързайте да посягате към ножиците. Отстранете дъвката от косата с изпитано и надеждно средство: мазнина. Казват, че фъстъченото масло е най-доброто, което може да използвате за процедурата, но то трябва да е гладко и кремообразно, без парченца. Намажете дъвката обилно с пръсти или стара четка за зъби и след това изчакайте няколко минути. Мазнините ще втвърдят дъвката и ще я направят по-малко лепкава, така че ще бъде по-лесно да я отстраните като разресвате внимателно засегнатите кичури. Използвайте кърпа, за да избършете остатъците от фъстъченото масло, и измийте косата след това.

Научете Как се маха петно от кафе

Ако нямате фъстъчено масло, вземете малко вазелин, олио, зехтин, или каквото растително масло имате подръка. Тези мазни вещества напояват косъма и го предпазват, помагайки на дъвката да се плъзне лесно без да го къса. Нанесете върху топчето дъвка и внимателно я втрийте с пръсти, като внимавате да не усуквате и дърпате косата твърде много. Използвайте гребен с широки зъби – той ще Ви помогне за по-лесно разресване на сплъстените лепкави кичури. Както и при фъстъченото масло, не е лоша идея да измиете косата, след като отстраните дъвката. Може да се наложи да насапунисате кичурите няколко пъти, за да премахнете мазнините, затова използвайте лек и щадящ шампоан. За да възстановите косъма след премеждието и прекомерното миене, нанесете подхранваща маска за коса.

Как да махнем дъвка от дреха, чаршаф и покривк

Твърде е вероятно, ако дъвката е залепнала за любимата Ви блуза, да не искате да я мажете с фъстъчено масло или зехтин. За щастие, ако трябва да се справите с дъвка, залепнала за плата, решението е лед! Ниските температури втвърдяват дъвката и я правят по-малко лепкава. За да почистите дрехата, първо отстранете най-големите парчета дъвка с ръка, или с помощта на лъжица. Действайте внимателно и не дърпайте твърде много, за да не повредите нишките. След това вземете няколко кубчета лед, сложете ги в торбичка и ги поставете върху останалата върху плата, докато лепкавите остатъците се втвърдят. Внимателно отлепете дъвката, след което изтъркайте мястото със стара четка за зъби.

Можете също така да премахнете дъвка, като използвате многофункционалния герой на всеки дом: бял оцет. Загрейте оцета в малък съд. След като течността стане гореща, потопете в нея стара четка за зъби и я използвайте, за да премахнете дъвката от плата. Без значение как отстранявате дъвка от дрехите, е добре след това да ги изперете със студена вода, за да премахнете осттъците, които може да са проникнали дълбоко в тъканта.

Научете Как се маха петно от кръв

Как да премахнем дъвка от килим или тапицерия

Както се оказва, дъвка, залепнала върху килими или тапицерия не е краят на света. Използвайте метода за премахване на дъвка от дрехи и замразете мястото, преди да я отлепите. Ако трябва да почистите тапицерия от изкуствена или естествена кожа в домашни условия, може да използвате зехтин като алтернатива на леда. Натрийте дъвката с напоена с мазнина кърпа и изчакайте около 10 минути, след което внимателно я отстранете със суха чиста кърпа. Не забравяйте първо да тествате незабележимо място от килима или тапицерията, за да се уверите, че мазнината няма да остави петно върху кожата. Когато сте готови, избършете кожената тапицерия със сапунена вода и чиста кърпа, за да премахнете остатъците от мазнината. Но ако усилията Ви да се справите сами, все пак не се осъществят, обадете се на фирма за пране на кожена мебел

Как да премахнем дъвка от обувки

Следващият път, когато излезете на разходка се вгледайте внимателно в земята. Вероятно ще видите топчета изсъхнала дъвка почти навсякъде, където погледнете – по тротоарите, пътното платно, дори в тревата. Или, още по-лошо – току-що изхвърлена дъвка, която нетърпеливо дебне да се прилепи за подметката на обувката Ви.

Ако се приберете вкъщи и откриете, че сте взели лепкавото лакомство на стоп е много важно да почистите обувката, преди да сте разнесли дъвка из цялата къща. Най-добрият начин е да напръскате напръскайте подметката с продукт от типа на WD-40. След около минута смазката ще разтвори дъвката, което ще я направи лесна за премахване със стар парцал или домакинска хартия. Принципно, ако имате подходящ чифт за смяна, може просто да оставите лепкавите обувки настрани за няколко дни. Дъвката ще изсъхне сама и ще можете да я отстраните лесно с помощта на тъп нож.