Личната хигиена и социалното дистанциране несъмнено спомагат за овладяване на вирусни епидемии, както към днешна дата е Covid – 19. Tова не е единствения ни коз срещу микробите – добрата хигиена и редовна дезинфекция у дома гарантира не само здравето на своите обитатели, но и спомага за здравето на цялото общество.

Почистване и дезинфекция у дома – ефективно оръжие срещу вируси

Ето защо тук сме опитали да съберем на едно място най-добрите съвети и тактики за основно почистване на дома и ефективна дезинфекция за спиране на разпространението на вируси, микроби и други бактерии.

Почистване и дезинфекция на къщата

Много хора не правят разлика между почистване и дезинфекция. Почистването е отстраняване на микроби или мръсотия от повърхността, но това не убива патогени, по-често просто ги забърсва, но все пак намалява до известна степен разпространението на инфекцията. Дезинфекцията, от друга страна, е използването на химикали за убиване на микроби по повърхностите. Ето поглед върху това, в което се изразяват разликите:

Почистване: Чистене на килимите с прахосмукачка, миене на подовете, забърсване на плотовете и масите, чистене на прах и т.н.
Дезинфекция: Употребата на дезинфекциращи средства, върху повърхности, с които имаме чест директен контакт като дръжки на врати, прозорци, шкафове, превключватели на светлините, дистанционни, тоалетни, бюра, столове, мивки и плотове и др.

Какво може да използвате за дезинфекция у дома?

За съжаление, когато говорим за унищожаване на патогените на опасни вируси, например като Covid 19, екологичните препарати не са толкова ефективни, колкото “битовата химия”. Най-ефективния природен начин за дезинфекция е чистенето с парочистачка, но не всеки разполага с такава. Все пак, можете да използвате следните продукти:

  • Почистващи препарати, които съдържат белина
  • Препарати, съдържащи етанолов алкохол/спирт
  • Разтвор от гореща вода и много сапун също действа, ако не разполагате с нищо друго

Други начини да държим микробите далеч от дома

Разгледайте съветите по-долу – те, заедно с употребата на дезинфектанти и спазването на добра лична хигиена са вашата най-добра антивирусна тактика.

  • Оставяйте „мръсните“ вещи до вратата. Сведете до минимум навлизането на патогени в дома си, като свалите обувките си и ги държите в коридора, или дори – в гаража. Въпреки, че предаването на вирус чрез обувки не е често срещано, по тях можем да пренесем други неприятни бактерии, микроби и мръсотия в дома. Не забравяйте, че портмонето, чантите, раниците или други предмети, които ползваме навън може да са били в контакт със замърсена зона, или да са пипани с мръсни ръце. Затова е добре, те също да останат в коридора – не ги поставяйте на кухненските плотове, на масата за хранене, или близо до зоните за отдих – масички за кафе, дивани, легла.
  • Дезинфекция на дребните предмети, които държим често в ръце. Тук напомняме, че не е достатъчно да измием дръжката на вратата и ръцете, ако след това ползваме мобилния телефон, който е бил навън с нас. Почистете устройството с препарат на спиртна основа, дори чист спирт върши работа. Ключовете и ключалките също трябва да бъдат дезинфекцирани ежедневно.
  • Сменяйте дрехите си. Ако сте били навън, независимо какво сте правили, непременно се преоблечете с чисти домашни дрехи. Сложете дрехите, с които излизате за пране, или поне ги изнесете на терасата или на двора на директна слънчева светлина за няколко часа. Връхните облекла невинаги могат да бъдат прани всеки ден, но ултравиолетовите лъчи ще се справят с микробите.
  • Оставете дезинфектант за ръце в близост до вратата. Освен честото почистване на дръжката на входната врата е добре и да не я пипате с замърсени ръце. Ако оставите шишенце с дезинфектант и го ползвате при всяко влизане, значително ще намалите микробите, които пропускате в дома си. Важно е обаче, да ползвате препарат, който съдържа минимум 60% алкохол.
  • Дезинфекция на работното място. Дори и да не ходите до офиса, ами да работите от дома, не бива да забравяме, че клавиатурата и мишката са едни от най-големите развъдници на микроби, вируси и бактерии. Затова често почиствайте работното си място.
  • Използвайте антибактериални цикли на пералнята, сушилнята и съдомиялната машина. Много от по-новите модели имат тази опция, която използва по-гореща от обичайната температура за намаляване на бактериите.

Това са основните съвети, с които да затръшнете на вратата под носа на епидемиите. Надяваме се да сме ви полезни и ще се радваме да споделите с нас още методи за почистване на дома и дезинфекция срещу вируси. Ние от Екипа на фирма за професионално почистване „Мистър Клийн“ , продължаваме да работим и да съдействаме при почистване или дезинфекция на домове, офиси, индустриални предприятия, обществени сгради и места.