Правилната поддръжка на килима предотвратява значително износването на тъканите и запазване на външния вид като нов значително по-дълго време. Ето как експертите по почистване се справят с прах, косми, упорити петна и всякакви замърсявания върху килимите в своите домове.

Никога не търкайте петната по килима!

Професионалистите, които се занимават с пране на мокети и килими казват, че това най-лошото нещо, което можете да направите е да започнете яростно да търкате петното, защото така всъщност разнасяте замърсяването наоколо и вкарвате мръсотията още по-дълбоко в влакната. Без съмнение това е първосигнална реакция породена от паника, особено ако това, което сте разляли е гадно и трудно за почистване.

Въпреки това първото нещо, което трябва да направите, е да попиете излишната течност от килима с кухненска хартия или суха чиста кърпа, като прилагате съвсем лек натиск. Ако петното е по-солидно (например шоколад, или гъст сос), можете да махнете излишното количество с помощта на лъжица, шпатула, или тъп нож.

Ако ви се налага да чистите петно от килима, прегледайте този списък с рецепти за премахване на различни видове петна вкъщи:

Петна от ръжда

Петна от мастило

Петно от червено вино

Петна от кафе

Петна от мазнина

Петна от кръв

Петна от мухъл и влага

Премахване на различни петна от мека мебел

Дръжте под ръка тези основни продукти за пране на килими и махане на петна.
Специалистите ни съветват по всяко време да поддържаме у дома запас от следните почистващи продукти:

 1. Газирана вода: чудесно средство за премахване на петна от бира, или вино
 2. Бял оцет: смес от вода и оцет може да ви помогне да се справите с петна от плодове и сок
 3. Препарат за миене на съдове: Ако нямате специализиран препарат за почистване на килими или не сте сигурни, че използвате правилния продукт, можете да сте сигурни, че разтворът от чаша топла вода, смесена с две капки веро винаги ще е от помощ.
 4. Амоняк: това е универсална съставка за почистване на голямо разнообразие от петна( дори органични замърсявания като урина, кръв, или пот!)
 5. Мокри кърпички: използвайте ги, за да се справите лесно с малките петънца по вашия килим
 6. Сода бикарбонат: много добро средство за премахване на лоша миризма от килима, включително цигари, урина, миризма от готвене.
 7. Водороден пероксид (перхидрол): ако разтворите лъжица от веществото в 1 водна чаша вода получавате чудесен препарат за премахване на оцветявания от светли килими. Има лек избелващ ефект, не прекалявайте.

С гореизброените продукти може да си забъркате голямо разнообразие от ефикасни средства за премахване на петна и пране на килимите в домашни условия. Повечето от посочените съставки присъстват във формулите на специализираните продукти за почистване, но използвани в малки количества и разтворени с доста вода не са вредни нито за хората, нито за домашните любимци.

Най-добрият начин за лесно махане на дъвка от килима

Ако имате деца, вероятно вече сте се борили с тези ужасии, полепнали към всичко в къщата, включително килими и мека мебел. За да махнете дъвката от килима, просто поставете върху нея няколко кубчета лед, увити в найлонова торба, за да не протекат. Оставете леда да постои поне минута-две. Дъвката ще замръзне бързо и така можете да лесно да я премахнете с ръка. Ако дъвката започне да се размеква, просто я наложете с още лед и след това продължете с оскубването на оставащите парченца. Дори мястото да изглежда раздърпано – не се притеснявайте. Влакната ще се изгладят при следващото почистване на килима.

Правилно прилагане на техниката за махане на петна от восък от килима

Всички са чували семейната хитрина за махане на петна от свещ с вестник и ютия. Но (тук има едно голямо “Но”), имайте предвид, че трикът не е универсален и ако не се действа правилно, петното от восък по килима става по-голямо. Най-добре ще се справите с инцидента по следния начин:

 1. Първа професионална тънкост: Ако сте разляли голямо количество, а не ви се чака може да прекарате кубче лед върху разлятото вещество, за да забързате процеса. Така ще попречите на восъка да се разлее наоколо и да попие дълбоко във влакната. Това е изключително важна стъпка, особено ако свещта, която сте разляли е с наситен цвят. Бързото замразяване на восъка ще попречи на боядисването на килими.
  Махнете колкото можете по-голяма част от втвърдените парчета восък от килима, с помощта на лъжица или нож за масло.
 2. Втора професионална тънкост: Не използвайте вестник за махане на восъка – мастилата от него може да зацапат килима допълнително! Вместо това поставете чиста памучна кърпа върху петното от разтопена свещ.
 3. Трета професионална тънкост: Не нагрявайте ютията на макс. Повечето съвременни килими имат в състава си изкуствени влакна, които може да се разтопят от силната температура. За да махнете разтопения восък от килима не са нужни повече от 40-50 градуса. Когато постигнете необходимата температура изгладете памучната кърпа, която сте поставили върху восъка без да натискате силно.
  Разтопения восък преминава от килима върху кърпата. Ако тя се напои твърде много, вземете друга, в противен случай усилията ви ще бъдат напразни.

Лесно премахване на козина и косми от килима

Козината на дългокосместите породи домашни любимци дразни окото, но се маха сравнително лесно с подходящ накрайник на прахосмукачката. Какво да кажем обаче за козината на късокосмести домашни любимци? В повечето случаи късите косми са по-твърди и бързо се забиват дълбоко в килимите. Пред тях прахосмукачката е просто безсилна! Специалистите ползват следния трик за премахване на козина от килима: след като почистите с прахосмукачка, прекарайте гумения ръб на уреда за чистене на прозорци по влакната. Гумата лесно ще изскубне и най-късите косми, забити в тъканите и няма да загубите излишно време за тази задача.

Бонус съвет от професионалистите

Основното почистване и пране на килима удължават живота му. Специалистите знаят това и не забравят да запазят час за професионално пране на килими поне веднъж годишно. За по-големи домакинства, с малки деца или домашни любимци се препоръчва основно почистване два пъти в годината.