Освен обичайните домакински задължения, с които се занимаваме всеки ден, има някои важни неща, на които всички забравяме да обърнем внимание понякога. Никога не пропускаме да изметем, да пуснем пералня, или пък да измием съдовете, нали? Обаче колко често перем матраците, или почистваме зад тоалетната? Ако трябва да сме честни, доста по-рядко в сравнение с всичко друго в списъка ни.

На никой не му се занимава с тези неприятни и времеемки задължения, а когато правим нещо много рядко лесно може да забравим да го свършим изобщо. Тук ще намерите 4-те неща в дома, които повечето от нас чистят най-рядко. Надяваме се да сме полезни и следващият път, когато се захванете с домакинска работа да се сетите за този списък, дори при вас забравените задачи да са други.

Филтрите на климатиците

Важно е климатикът да бъде отварян за почистване през 2-3 месеца. Филтрите на уреда предпазват вътрешните компоненти от замърсяване. Ако рядко стигате до почистването на филтрите, е добре да имате предвид, че задръстването с прах и мръсотия възпрепятства ефективната работа на уреда.

С времето проблемът може да се разрастне и дори да доведе до повреда, което неизбежно означава ремонт на климатика. Ако искате да предотвратите излишни разходи и главоболия, може да направите напомняне в календара на телефона си. Другият вариант е просто да разпишете график за нещата, които се чистят по-рядко и да проверяваме кои задължение престоят поне веднъж в месеца.

Почистването на филтъра на климатика не е никак трудно. Внимателно отстранете капака, който покрива лицевата част на вътрешното тяло. С приставката за мебели на прахосмукачката и я прекарайте по повърхността на мрежата, за да премахнете събраните върху филтъра влакна и прах. При нужда може да измиете както капака на климатика, така и филтрите в банята с топла вода и сапун. Не забравяйте да ги оставите да изсъхнат добре, преди да ги поставите в обратно.

Научете повече за това Как да почистите дома си преди Коледните празници

Почистването зад тоалетната чиния

Това вече, не е приятна задача, но е изключително важна за поддържане на чиста тоалетна без неприятни миризми. Мъжете и децата понякога пропускат тоалетната чиния и резултатът е неприятни пръски навсякъде около нея, не само върху дъската. Въпреки, че премахваме видимите петна от урина, доста по-рядко чистим зад и бидето и около казанчето, тъй като мястото не се вижда, а и е по-трудно достъпно. Но с времето мръсотията се наслагва и тоалетната започва да мирише неприятно.

Има много препарати и дезинфектанти, които можете да използвате, за да се справите с неприятната задача. Не препоръчваме домашно приготвени разтвори, тъй като те са по-слаби и са подходящи за почистване на по-слабо замърсени повърхности. Сложете гумени ръкавици, дезинфектант и стара четка или гъба, и лесно ще се справите с мръсотията зад бдето и казанчето! С редовно почистване на тази зона можете да сте сигурни, че микробите и неприятните миризми в тоалетната ще изчезнат.

Прането на матраците вкъщи

Странно е, че забравяме да изперем матраците, при положение, че прекарваме ⅓-та от живота си в сън. Да, слагаме чаршафи и протектори, но това не означава, че прахът и мръсотията не проникват до тях! Добре е матраците да се перат поне 2 пъти годишно. Ако се забавим с тази задача, бързо се развиват бактерии, материята започва да изглежда захабена, придобива неприятна миризма, и в крайна сметка се налага да заменим матрака с нов.

Редовно почиствайте матрака с прахосмукачка, за да премахнете праха, космите и мъртвите кожни клетки, които неизбежно се отделят докато спим. За да дезодорирате постелята, смесете една чаена чаша сода бикарбонат с няколко капки етерично масло и поръсете равномерно по цялата повърхност.

Оставете сместа да подейства 10-20 минути и след това почистете с прахосмукачка. Тези два домашни метода са ефективни за поддържане на базова хигиена, но е добре да почистваме основно мястото, където спим поне 2 пъти годишно. Въпреки това, не препоръчваме пране на матраците в домашни условия, тъй като е трудоемко и не винаги е ефективно за справяне с бактерии или петна. Ако не искате да рискувате, просто ни се обадете. Нашите професионалисти извършват пране на матраци на място във Вашия дом в удобно за вас време.

Основното почистване на хладилника

Вътрешността на хладилника се замърсява лесно и е благоприятна среда за развитие на бактерии. Може да си мислите “Когато и да разлея нещо винаги го забърсвам веднага”, но това не е достатъчно.

Веднъж на 1-2 месеца трябва да се извадят всички продукти и да уредът да бъде почистен основно. Не пренебрегвайте тази задача, – в хладилника държим всичко, което консумираме, и хигиената вътре трябва да се поддържа! Може да прочетете повече за почистване на хладилника в домашни условия.

Почистването на дома може да е много трудоемко, а понякога може да нямаме времето, нужно за справяне с цялата домакинска работа. Не се колебайте да се обърнете към професионалисти, ако искате да се радвате на чистота и ред у дома, без да се притеснявате дали не сте пропуснали някое местенце.