Почистването на дома определено не е сред любимите задачи, от списъка с ежедневни задължения. Понякога изглежда сякаш постоянното метене, миене и търкане нямат край. За щастие винаги има начин да улесним тежката домакинска работа. Днес ви предлагаме някои ефективни хитринки за почистване на дома, които ще ви спестят много време и усилия.

1. Четка за зъби и оцет за почистване на плесен

Никога не подценявайте почистващата сила на оцета – той се справя безпроблемно с плесен, мухъл и избелва повърхностите. Ако имате нужда да изчистите някое тясно или труднодостъпно място, лесно ще го направите с помощта на стара четка за зъби и оцет. Използвайте за почистване на ъглите и цепнатините в хладилника, фугите и плочките в банята и кухнята. Хубаво е да оставите оцета да постои малко, за да подейства преди да изтъркате с четката.

2. Топла вана за решетката на фурната

Замисляли ли сте се, че една топла вана може да се отрази прекрасно на металната скара на фурната? 🙂 Извадете решетката и я сложете в голям леген или кофа и я напръскайте щедро с оцет. Поръсете отгоре сода бикарбонат и оставете да постои така 10-тина минути. След това налейте достатъчно гореща вода да покрие изцяло решетката и оставете да се накисва за половин час. След като времето изтече лесно и бързо ще можете да отстраните останалите замърсявания с гъба. За финал – едно изплаване с чиста вода ще направим решетката на фурната като нова! Хубаво е да почиствате фурната по този начин на всеки 3 месеца.

3. Ориз + гореща вода за лесно почистване на стъклени бутилки и буркани отвътре

Шишетата и тесните буркани се чистят много трудно, особено ако са били пълни с вкусна зимнина, или мазен сос. Изсипете 1/2 шепа суров ориз в съда, и напълнете го на ⅔ с вода и малко веро. Сложете капачката, или покриете с ръка и разтръскайте енергично в продължение на 20-30 секунди. Изсипете ориза и водата, изплакнете още веднъж с гореща вода и ще имате перфектно измито шише или буркан без остатъци от мазнина и засъхнала мръсотия.

Научете повече за Почистване на детски плюшени играчки

4. Обелка от банан за полиране на кожа

Мебелите и аксесоарите от естествена кожа имат нужда от овлаждяване и излъскване, за да запазят своят красив вид и удължава живота им. Ето една икономична и екологична бърза рецепта за чистене на кожа – полиране с помощта на бананова кора! Избършете праха от повърхността с чиста кърпа и после намажете с вътрешната част на обелката с кръгови движения. Този трик прави чудеса както с кожени мебели, така и с обувки, чанти, гривни и други аксесоари изработени от естествена кожа.

7 Идеи за Почистване с Оцет

5. Премахване на маркер и пастел от стените

Ако децата са оставили някоя шарена и артистична следа по стените, може лесно да се справите с помощта на препарат за почистване на стълко. Изопропиловият алкохол, който се съдържа в тези продукти ще почисти маркета без да навреди на боята. Напръскайте петното и забършете внимателно със суха кърпа. Ако нямате подръка препарат за прозорци, няколко капки водка ще свършат същата работа. С този метод може да почистите маркер и от мебелите.

6. Лак за коса премахва лак за нокти от дървена мебел

Ако сте си лакирали ноктите на дървената маса и сте капнали лак по невнимание – не се ядосвайте! Лесно ще махнете петното дори да е засъхнало с помощта на лак за коса. Напръскайте петното и оставете 10-20 секунди. Избършете дървената повърхност със важна кърпа. Ако петното е голямо или пък много старо може да се наложи да повторите процедурата 1-2 пъти, но пък ще премахнете засъхналия лак без да увредите покритието на мебелите.

Научете повече за Как да почистите дъвка

Надяваме се тези съвети да са ви полезни при поддържането и почистването у дома. А вие имате ли любими хитринки, които спестяват време?